In het kort
  • De stijgende prijzen raken de consument steeds harder in de portemonnee
  • Sparen is geen optie meer om je vermogen te beschermen
  • Wees geen dief van je eigen portemonnee door je vermogen op de bank te laten staan.

De hoogste inflatie sinds 2002 zorgt er in de maand oktober 2021 voor dat de Nederlandse consument 3,4% meer moest betalen dan een jaar eerder. Waar de Amerikaanse Federal Reserve stug blijft volhouden dat inflatie van tijdelijke aard is, begint de stijging van het algemeen prijspeil toch voelbaar te worden in de portemonnee.
Het inflatiespook spookt al langere tijd rond en was tot voor kort niet echt voelbaar in de portemonnee. Toch lezen we steeds vaker verhalen van consumenten die de eindjes steeds moeilijker aan elkaar kunnen knopen om aan het eind van de maand rond te komen. De prijzen van grondstoffen rijzen de pan uit terwijl het ook geen pretje meer is aan de benzinepomp.

Hoe zit dat met die vergelijking tussen chocola en inflatie?

Naast de discussie over inflatie en de manier waarop deze berekend word zien we een ander soort, veel geniepigere, vorm van inflatie ontstaan. In veel verkochte consumentengoederen hebben we een interessante trend ontdekt waarbij de prijs niet zozeer stijgt, maar wat je voor die prijs krijgt minder word.
Een mooi voorbeeld hiervan is de verpakking van de chocolade Toblerone. Het aantal gram aan chocola heeft in de afgelopen jaren geleidelijk aan een krimp gemaakt, waardoor de klant het verschil niet of nauwelijks opmerkt.
Wanneer je echter beide verpakkingen met elkaar vergelijkt, zie je duidelijk dat je voor dezelfde prijs minder chocolade ontvangt. Het is een sterk bewijs dat inflatie overal om ons heen plaatsvindt, en dat de inflatiecijfers een goede graadmeter zijn, maar niet de daadwerkelijke inflatie meten.

Hoe bescherm je het vermogen tegen inflatie?

De rente die je op je spaarrekening ontvangt beschermt het vermogen tegenwoordig niet meer tegen de alsmaar stijgende prijzen die je betaald. In sommige gevallen is de spaarrente zelfs negatief en moet je de bank betalen om je geld op een rekening te plaatsen. In beide gevallen zorgt inflatie ervoor dat jij als consument er armer op word.
Brits econoom John Maynard Keynes sprak in 1919 al uitgebreid over de consument die onopgemerkt beroofd word van zijn rijkdom door inflatie. Hier lijkt zoveel jaar na dato nog steeds niets aan te zijn veranderd.
Op de vraag hoe de Nederlandse consument het vermogen tegen inflatie beschermt zien we dat steeds vaker belegd word in de cryptomarkt. Het rendement dat normaal gesproken op een traditionele beurs gerealiseerd wordt, zo’n 6% per jaar, valt in het niets bij de rendementen die te behalen zijn in de cryptomarkt en dat is voor veel mensen de motivatie om van start te gaan met cryptomunten.
Toch zien we dat veel cryptobeleggers door gebrek aan tijd en kennis niet het gewenste rendement weten te behalen, zeker kijkend naar de langetermijn-rendementen.

Minder risico, meer rendement.

Iedereen verdient de mogelijkheid om zijn vermogen voor zich te laten werken. Bij het beleggen in de cryptomarkt zijn er tal van aanbieders die maar wat graag het vermogen van een ander in risicovolle beleggingsproducten stoppen in de hoop dat het in waarde toeneemt.
Wij geloven niet dat dit niet de manier is om met het vermogen van een ander om te gaan. Om die reden beleggen wij met een risicomijdende strategie voor onze klanten waarbij we onze cryptomunten eerst op fundamenteel niveau checken. Zo zorgen wij voor vermogensgroei op middellange termijn. Geen risicovolle producten zoals hefbomen en pump-and-dump munten, maar fundamenteel geanalyseerde cryptovaluta.