Waarom vervroegd met pensioen?

Eerder stoppen met werken is voor bijna iedereen een heerlijk idee. Vele Nederlanders werken fulltime of parttime in een stressvolle omgeving en dit is niet goed voor zowel de fysieke als mentale gezondheid. Fysieke klachten door het constant zitten achter het bureau en burn-outs door de stress zijn in deze tijd geen uitzondering meer.

Door financiële onafhankelijkheid kan je eerder met pensioen gaan en zal je fysieke en mentale gezondheid minder belast worden. Zo kan je bijvoorbeeld lekker op vakantie gaan en genieten van de zon of avonturen in andere landen. Maar door vervroegd met pensioen te gaan kan je ook meer tijd doorbrengen met vrienden of familie en volledig tot rust komen!

Hoeveel geld heb je nodig om te stoppen met werken?

Misschien wel de belangrijkste vraag over vervroegd met pensioen gaan, hoeveel moet je sparen om financieel onafhankelijk te worden? Het bedrag dat je nodig hebt, verschilt per persoon en hoe veel je wilt uitgeven tijdens het pensioen dus hier is geen exact antwoord voor. Wel is een veelgebruikte maatstaf dat je van 70% van het huidige salaris prima kunt leven.

Als je € 3.000 netto verdient per maand heb je dus genoeg aan € 2.100 netto per maand wanneer je met pensioen gaat. Het is dus belangrijk om een passief inkomen op te bouwen en uitgaven laag te houden. Een veelgebruikte methode hiervoor is de FIRE-methode.

De FIRE-methode staat voor Financial Independence, Retire Early en dit houdt in dat je door zuinig te leven, slim te sparen en te beleggen eerder met pensioen kan. FIRE financieel onafhankelijk worden kan je realiseren door je vaste inkomen te verhogen en uitgaven te verlagen. Maar deze methode is niet voor iedereen bestemd. Om zuinig te leven en constant te blijven sparen heb je bijvoorbeeld veel wilskracht en doorzettingsvermogen nodig. Tips om meer inkomsten te genereren en minder uit te geven helpen hier bij. Deze tips helpen je namelijk om FIRE financieel onafhankelijk worden.

Verlaag je uitgaven

Wanneer je eerder wilt stoppen met werken is het allereerst belangrijk dat je de vaste kosten verlaagd. Een bekende misvatting is dat je alleen maar gefocust moet zijn op het verhogen van jouw inkomen. Maar het verlagen van de uitgaven is minstens zo belangrijk. Zo verdien je namelijk door te besparen.

Het verlagen van de vaste lasten begint bij het in kaart brengen van de uitgaven. Zet alle vaste lasten in de maand op een rijtje en je zult ongetwijfeld kostenposten ontdekken waar je op kunt besparen. Vaak zijn dit kostenposten zoals abonnementen of lidmaatschappen waar je geen of weinig gebruik van maakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het abonnement van je mobiel of televisie. Maak je echt wel gebruik van alle MB’s, belminuten en extra zenders? Zo nee, dan kan je hier makkelijk op besparen.

Ook zijn er grotere kostenposten waar je op kunt besparen zoals de boodschappen, auto, verzekering en energiemaatschappij. Kies bijvoorbeeld eens wat vaker voor B-merken of huismerken in plaats van A-merken en je zult merken dat de boodschappen een stuk goedkoper uitvallen.

Ook het veranderen naar een kleinere, zuinigere en lichtere auto verandert de maandelijkse lasten. Over lichtere en zuinigere auto’s betaal je namelijk minder wegenbelasting en zal je minder geld kwijt zijn aan brandstof. Het vergelijken van verzekeringen of energiemaatschappijen kan even tijd kosten, maar is het wel waard op de lange termijn. Je krijgt zelfs vaak een leuke welkomstbonus wanneer je overstapt!

Vergroot je inkomsten

Het vergroten van het maandelijkse inkomen kan bijdragen aan wanneer je vervroegd met pensioen kunt gaan. Door de inkomsten te verhogen kan je namelijk meer sparen en aan de kant leggen voor later. Hierdoor bouw je een financiële buffer op zodat je eerder kunt stoppen met werken.

Het vergroten van de inkomsten kan je natuurlijk doen op de traditionele manier, dus door harder te werken of te vragen om een promotie. Ondanks dat dit zorgt voor een hoger inkomen zal dit vaak niet genoeg zijn om een stuk eerder met pensioen te gaan.

vermogensopbouw door cryptocurrency

Een veel handigere manier om vroegtijdig met pensioen te gaan is het creëren van een passief inkomen. Een passief inkomen is een inkomstenstroom waar je zonder (veel) tijd en moeite in te steken geld mee verdient. Vaak moet je hier wel eerst energie in stoppen om deze inkomstenstroom op te zetten. Denk bijvoorbeeld aan het opstarten van een (e-commerce) bedrijfje.

Gelukkig zijn er tegenwoordig nog simpelere manieren om een passief inkomen op te bouwen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het laten beleggen van vermogen. Door het vermogen op doordachte wijze te investeren, is de kans aanwezig dat deze in waarde toeneemt. Zo verdien je geld, zonder echt te hoeven werken.

Vervroegd pensioen door crypto beheerd beleggen bij Yieldt

Het opbouwen van een passief inkomen aan de hand van crypto wordt door de hoge rendementen steeds populairder. Hierdoor kan je jouw geld voor je laten werken en kan je het uiteindelijk veroorloven om minder te gaan werken of vroegtijdig te stoppen.

Op eigen houtje beginnen met beleggen in cryptovaluta? Denk twee keer na. De cryptomarkt is in tegenstelling tot de traditionele markten 24 uur per dag open voor handel. Daar komt nog eens bovenop dat je door de hoge volatiliteit verrast kunt worden.

Niet voor verrassingen komen te staan, en toch profiteren van de het rendement van de cryptomarkt? Kies voor crypto beheerd beleggen.

Door een team van crypto-experts voor je te laten beleggen, hou je zelf meer tijd over voor zaken die er echt toe doen. Een zelfontwikkelde strategie in combinatie met het actieve beheer van Yieldt zorgt voor vermogensgroei op middellange termijn, ideaal voor als je vervroegd met pensioen wilt.

Veelgestelde vragen.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt.

Hoe snel je kunt stoppen met werken hangt af van hoeveel vermogen je hebt opgebouwd en hoe zuinig je wilt leven tijdens het pensioen. Een bekende stelregel bij pensionering is dat je met 70% van het netto inkomen per maand in jouw huidige situatie, zou moeten kunnen genieten van je oude dag.

Het bedrag dat je moet beleggen om met pensioen te gaan is lastig te bepalen. Het gaat namelijk voornamelijk om hoeveel rendement jouw beleggingen gemiddeld opleveren. Ga er hierbij vanuit dat je per maand ongeveer €3.000 wilt verdienen om het stoppen met werken te compenseren.

Het verlagen van de uitgaven doe je door vooral zuinig te leven. Controleer of je wel echt gebruik maakt van alle abonnementen en zet deze stop als dat niet zo is. Besparen op boodschappen is ook erg effectief, B-merken zijn vaak bijna of net zo lekker als A-merken.

Om jouw inkomsten te vergroten is beleggen tegenwoordig steeds populairder. Door in de aandelen- of de cryptomarkt te beleggen bouw je een beleggingsportfolio op. Dit portfolio zorgt er voor dat je rendement op jouw belegde geld verdiend.

De nadelen van het vervroegd met pensioen gaan zitten hem natuurlijk voornamelijk in de inkomsten. Wanneer je stopt met werken ben je een natuurlijk inkomstenbron kwijt. Maar als je dit slim aanpakt en relatief zuinig leeft hoeft dit helemaal geen probleem te zijn.