Samengevat
  • De adoptie van Bitcoin als betaalmiddel gaat een nieuwe fase in dankzij El Salvador.
  • Wie niet aanpast, zal altijd achteraan blijven lopen.
  • De cryptomarkt is niet perfect, maar de markt is er wel om te blijven.
  • Beste Pieter Hasekamp en collega’s, de cryptomarkt kan prima functioneren naast het traditionele geld als bijvoorbeeld de Euro.

Na de berichtgeving dat El Salvador Bitcoin als een wettig betaalmiddel heeft geaccepteerd, kon je er op wachten voordat er ook een tegengeluid zou komen. De goliath in deze was CPB-bestuurder Pieter Hasekamp.

In het Financieel Dagblad van vrijdag 11 juni pleit Hasekamp voor een totaalverbod op cryptomunten, omdat ‘voorzichtige regulering averechts zou kunnen werken en de cryptomarkt een bonafide financieel product is.

verboden bitcoin

Iedereen verdient de ruimte om zijn of haar mening te delen, maar om als bestuurder van het Centraal Planbureau je dusdanig uit te spreken, daar heeft Yieldt toch zijn twijfels bij. De gehele cryptomarkt afdoen als een ‘besmettelijk verhaal waarin mensen geloven omdat andere mensen erin geloven’ doet namelijk te kort aan de innovatie die de cryptomarkt met zich meebrengt.

Hasekamp vindt dat cryptovaluta niet voldoen aan de drie voorwaarden voor geld; rekeneenheid, betaalmiddel en waarde-opslag. Hierbij heeft hij helaas geen oog voor de fundamentele voordelen die blockchaintechnologie en digitale cryptovaluta de wereld bieden.

Zo geeft hij als voorbeeld aan dat er in de afgelopen jaren nauwelijks sprake is van waardevermindering van de Euro. Een simpel ritje naar de benzinepomp doet ons toch echt anders vermoeden.

We horen van de CPB-directeur bijvoorbeeld ook niet over hoe het huidig monetaire beleid menig burger forceert om zijn geld te beschermen tegen waardevermindering. Daar waar Bitcoin juist oplossing biedt met haar deflatoire karakter.

Daarnaast is iedere sociale constructie gebouwd op het geloof dat we als samenleving er samen in hebben. Daar zijn cryptovaluta geen uitzondering op. Er wordt echter compleet voorbijgegaan aan het feit dat er met blockchaintechnologie een nieuwe vorm van digitaal vertrouwen is ontstaan.

De cryptomarkt is niet perfect, maar de markt is er wel om te blijven. Beste Pieter Hasekamp en collega’s, de cryptomarkt kan prima functioneren naast het traditionele geld als bijvoorbeeld de Euro. Het één sluit het ander niet uit. Willen we leven vanuit angst voor het onbekende, of juist op zoek gaan naar een balans tussen het oude en het nieuwe? Innovatie staat nooit stil, laat staan dat het te verbieden is.