Wanneer je een inkomen hebt is er een grote kans dat je probeert iedere maand wat geld over te houden om te sparen. Dat kan verschillende redenen hebben. Misschien wil je wel een keer wat langer op vakantie of ben je aan het sparen voor een nieuwe auto of huis. Allemaal redenen om iedere maand wat geld opzij te zetten om te sparen.

Met spaargeld op de bank ontvang je rente, maar dit is tegenwoordig minimaal of zelfs negatief. Een andere optie is om met je spaargeld te gaan beleggen. Hiermee laat je jouw spaargeld voor je werken. In deze blog vertellen we je alles over de verschillen tussen sparen en beleggen voor jouw vermogen.

De verschillen tussen sparen en beleggen

Wanneer je spaart zet je iedere maand een bepaald bedrag opzij. Dit doe je bijvoorbeeld op een spaarrekening. Het NIBUD adviseert om maandelijks 10% van je netto inkomen te sparen, ongeacht je inkomen. Bij sparen groeit je vermogen dus enkel door de rente die je eventueel ontvangt over je spaargeld of door nieuwe stortingen. Hier zit dan ook direct het verschil tussen sparen en beleggen in.

Bij beleggen investeer je jouw vermogen in bijvoorbeeld aandelen, cryptovaluta of goud. Wanneer hetgeen waarin je investeert stijgt in waarde groeit jouw vermogen. Daalt de waarde van je investering? Dan krimpt je geïnvesteerde vermogen ook. Beleggen levert in potentie dus een grotere groei van het vermogen op, maar brengt ook meer risico’s met zich mee.

Sparen: de voor- en nadelen

Het grootste voordeel van sparen ten opzichte van beleggen is zekerheid. Je spaargeld staat op een veilige plek waar niemand bij kan, behalve jij. Hierdoor beschik je over het spaargeld op het moment dat jij het nodig hebt. Ook een faillissement van jouw bank levert geen problemen op. Onder het Depositogarantiestelsel is tot €100.000 van jouw vermogen wettelijk beschermd. Deze bescherming geldt per bank. De Nederlandsche Bank zorgt er in zo’n geval voor dat je dit geld terugkrijgt.

Sparen betekent echter ook dat je vermogen nagenoeg alleen groeit door het geld wat je zelf spaart. Bij veel banken ontvang je tegenwoordig geen rente meer op een reguliere spaarrekening. Bij de ING bijvoorbeeld. Hier betalen klanten met meer dan €100.000 vermogen sinds juli 2021 zelfs een negatieve spaarrente. Daarnaast is er ook nog sprake van inflatie. We spreken van inflatie wanneer diensten en producten stijgen in prijs. Als de inflatie groter is dan de rente die je ontvangt op jouw spaargeld is je vermogen minder waard geworden. Je kunt er immers minder voor kopen. In november 2021 was de inflatie 5,2% ten opzichte van november 2020 volgens het CBS. In diezelfde periode ontvingen veel spaarders slechts 0,01% spaarrente.

Beleggen: de voor- en nadelen

Beleggen levert in potentie meer rendement op dan sparen, maar dit is niet zonder risico’s. Er bestaat altijd het risico dat een belegging in waarde daalt. Daarom kiezen veel beleggers ervoor om gespreid te beleggen. Dit kan bijvoorbeeld door te beleggen in verschillende beleggingsproducten zoals crypto en aandelen. Een andere veelgebruikte optie is het beleggen in ETF’s. Hierbij beleg je in een mandje van aandelen van verschillende bedrijven. Hierdoor spreid je het risico dat je loopt uit over al deze bedrijven. Wanneer de waarde van één van deze bedrijven daalt zal dit geen groot effect hebben op jouw investering.

Beleggen heeft echter ook grote voordelen. De potentiële groei van het vermogen op de langetermijn is het grootste voordeel. Wanneer je belegt voor de langetermijn zijn periodes waarin je beleggingen dalen in waarde ook minder erg. Je kunt in die periodes immers ook weer nieuw spaargeld investeren tegen een lagere prijs. Een ander voordeel is dat je zelf bepaalt waarin je investeert. Je kunt bepalen hoeveel risico je bereid bent om te nemen. Bij het nemen van een groter risico is de potentiële winst vaak ook groter. Bij beleggen in iets als een ETF is het risico over het algemeen laag, maar zal het rendement waarschijnlijk ook lager liggen. Je kunt er ook voor kiezen om je spaargeld te laten beleggen door een vermogensbeheerder. Hierbij maak je gebruik van de kennis van experts en kun je risico’s verder verminderen.

Kun je het beste sparen of beleggen?

Na het lezen van de voor- en nadelen van zowel sparen als beleggen kun je een weloverwogen keuze maken over wat voor jou het beste is. De veiligheid en zekerheid van het sparen of het potentiële rendement van beleggen. Het is ook mogelijk om te kiezen voor een combinatie van sparen en beleggen. Hiermee hou je altijd spaargeld achter de hand voor wanneer je dit nodig hebt. Je hoeft dan niet aan je beleggingen te komen wanneer er geld nodig is.

Of je het beste kunt sparen of beleggen is dus afhankelijk van jouw eigen voorkeur. Qua potentie is beleggen de betere optie. Zeker met de risicomijdende opties zoals beheerd beleggen of beleggen in ETF’s is dit een relatief veilige optie.

Laat je spaargeld voor je werken met crypto beheerd beleggen

Wel profiteren van de kansen die beleggen biedt maar liever zo min mogelijk risico’s lopen? Bij Yieldt maken we de kansrijke cryptomarkt toegankelijk voor iedereen. Onze ervaren analisten beleggen op een risicomijdende manier waarbij het beschermen van jouw vermogen voorop staat. Crypto beheerd beleggen bij Yieldt kan al vanaf een storting van €5.000.

 

Afgelopen jaar hebben we mooie rendementen weten te behalen voor onze klanten. Het volledige overzicht van onze resultaten vind je op onze rendementen en kosten pagina. Hier vind je ook een overzicht van de kosten die je maakt wanneer je belegt bij Yieldt.

Veelgestelde vragen.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt.

Dit is afhankelijk van verschillende factoren. Beleggen levert potentieel meer op maar brengt ook risico’s met zich mee. Sparen is veilig maar kan geld kosten in het geval van een hoge inflatie of negatieve spaarrente.

Het grote voordeel van sparen is de zekerheid en de bescherming van je spaargeld. Het nadeel is dat sparen de afgelopen jaren onaantrekkelijker is geworden. Dit vanwege hoge inflatie en dalende en lage of negatieve spaarrentes.

Het voordeel van beleggen is dat je jouw vermogen aan het werk zet om te groeien. Voor de langetermijn is beleggen een goede optie omdat je hierbij minder afhankelijk bent van marktschommelingen. Het nadeel van beleggen is het verhoogde risico op dalingen. Met gespreid beleggen of beleggen via een vermogensbeheerder verklein je deze risico’s.

Je kunt je spaargeld beleggen via veel verschillende platformen. Bepaal eerst waarin je wilt beleggen. Bepaal daarnaast of je zelf wil gaan beleggen of dat je dit via een vermogensbeheerder wilt laten doen.