Wat is een smart contract?

Een smart contract is een digitaal in codetaal geschreven overeenkomst. Cryptocurrency zoals Ethereum, Cardano, Solana en vele andere cryptovaluta werken met deze technologie. De smart contract technologie functioneert met het ‘als A, dan B’ principe. Als er aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan (A), dan zal het contract automatisch van kracht worden (B).

Voorbeeld:

In een smart contract staat: Wanneer Henk € 300.000 overmaakt naar Piet (A), dan wordt het huis van Piet automatisch eigendom van Henk (B).

Het voordeel van een smart contract is dat er geen derde partij bij deze overeenkomst betrokken hoeft te zijn. In dit geval is er geen partij nodig om het overschrijven van het huis te bevestigen. De zogenaamde ‘middle man’ of ‘trusted third party’ heb je bij het gebruik van een smart contract dus niet nodig. Een smart contract functioneert in de basis dus hetzelfde als een normale overeenkomst, maar is een stuk efficiënter. Voor simpele contracten hoeft er dus geen kantoor aan notarissen langs te komen, dit scheelt tijd, geld en moeite.

Hoe werkt een smart contract?

Hoe is het mogelijk dat er straks geen ‘trusted third party’ meer nodig hoeft te zijn? Dit kan allemaal dankzij de blockchain. De blockchain is een grote database die bestaat uit een serie blokken waarin allerlei informatie digitaal en versleuteld wordt opgeslagen. In het geval van een betaling, wordt hierin een transactie opgeslagen. In het geval van een overeenkomst, zoals bij een smart contract, wordt er een overeenkomst opgeslagen.

De openbare blockchains, bijvoorbeeld de Bitcoin en Ethereum blockchains, zijn volledig gedecentraliseerd. Dit betekent dat er niet één centrale partij is die alle transacties en overeenkomsten ‘ondertekend’. De blockchain werkt namelijk door duizenden computers die allemaal met elkaar in verband staan. Pas als alle computers de transactie of overeenkomst goedgekeurd hebben, wordt de transactie bevestigd en zal deze terecht komen in een nieuw block dat wordt toegevoegd aan de ketting van blokken.

Voorbeeld:

Wanneer Henk € 300.000 overmaakt naar Piet, dan wordt het huis van Piet automatisch eigendom van Henk. Als Henk € 300.000 overmaakt naar Piet, zullen alle computers op de blockchain verifiëren dat dit bedrag op de rekening van Piet terecht is gekomen. Pas als dit geverifieerd is, zal het huis van Piet eigendom worden van Henk.

De voordelen van smart contracts

Smart contracts werken dus aan de hand van de blockchain waarbij duizenden digitale overeenkomsten opgesteld en geverifieerd kunnen worden. Maar wat zijn precies de voordelen van blockchain smart contracts? Om deze vraag te beantwoorden hebben we de drie grootste voordelen opgesomd.

Sneller

Als er eenmaal een smart contract opgesteld is, hoeft er geen derde partij aan te pas te komen om de overeenkomst te bevestigen. Dit doet de blockchain helemaal zelf en volledig automatisch. Het voordeel hiervan is dat de overeenkomsten snel uitgevoerd kunnen worden. Je hoeft dus niet te wachten op een notaris, jurist of andere partij die het contract verifieert en bevestigt.

Veiliger

De blockchain kun je zien als een serie blokken die allemaal met elkaar in verband staan. Elke bepaalde periode wordt er een nieuw blokje aan de blockchain toegevoegd die informatie bevat van het blok daarvoor. Zo ontstaat er één enorme onkraakbare ketting aan informatie die allemaal met elkaar in verband staat.

Het kan voorkomen dat iemand een smart contract overeenkomst wilt verbreken, iemand wilt bijvoorbeeld de sleutel van het huis niet geven terwijl jij wel betaald hebt. Als een smart contract eenmaal opgesteld is, en het eerste gedeelte van de overeenkomst (A) is geverifieerd, dan wordt B automatisch uitgevoerd. Na het overmaken van het juiste bedrag ben je dus automatisch eigenaar van het huis.

Daarnaast kan een transactie niet teruggedraaid worden als deze eenmaal is geverifieerd door de computers op de blockchain. Wanneer iemand het gestorte bedrag terug wilt storten op zijn of haar eigen bankrekening, moet deze persoon dit blok in de blockchain hacken. Maar omdat alle blokken van de blockchain met elkaar in verband staan, moet je niet alleen het blok van de transactie hacken, maar alle blokken die hiervoor aangemaakt zijn. Praktisch onmogelijk dus.

Voordeliger

Omdat smart contracts werken doormiddel van geautomatiseerde computers, hoef je dus geen derde partij te betalen om de overeenkomst te bevestigen. Denk bijvoorbeeld een Airbnb die je moet betalen om je huis te verhuren aan een ander, of een notaris die moet bevestigen dat een huis verkocht is. Wanneer je een derde partij uit het proces haalt, haal je ook één kostenpost van de transactie weg.

 

Wat zijn de toepassingen van een smart contract?

Naast de toepassing van de smart contracts in de vastgoedsector, zijn er ook tal van andere manieren waarop een smart contract van waarde kan zijn in de ‘echte wereld’. Als voorbeeld gaan we kijken naar toepassingen in de logistieke, verzekerings- en overheidssector.

Smart contracts in de logistiek

In de logistieke sector kunnen smart contracts van grote waarde zijn in het inkoopproces. Stel je eens voor, dat er een product automatisch ingekocht wordt als het product nog maar beperkt op voorraad is. Een overeenkomst die je kunt opstellen kan dan zijn: ‘Als product X nog maar twee keer in het magazijn ligt (A), wordt er automatisch een bestelling geplaatst bij leverancier Y (B).

Smart contracts bij de overheid

Processen in de overheid kunnen ook een stuk veiliger en makkelijker uitgevoerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de landelijke verkiezingen. Nu worden alle stemmen geteld door mensen, terwijl dit ook door de computer gedaan kan worden. Een smart contract zou kunnen zijn: ‘Als persoon X stemt op persoon Y (A), krijgt persoon Y automatisch een stem achter hun naam(B). Dankzij smart contracts zou dit systeem een stuk makkelijker en minder fraudegevoelig worden.

Smart contracts bij verzekeringen

In de verzekeringsbranche valt er ook nog veel winst te behalen in de bedrijfsprocessen. Wanneer wordt er bijvoorbeeld een premie toegekend? Smart contracts kunnen geautomatiseerd premies laten uitkeren, denk hierbij bijvoorbeeld aan een vliegverzekering. Met een smart contract kun je bijvoorbeeld de volgende overeenkomst opstellen: Als vlucht X met 2 uur vertraagd (A), krijgt persoon Y automatisch de premie toegekend.

Wat is de toekomst van blockchain smart contracts?

Wat de toekomst brengt voor smart contracts, is moeilijk te voorspellen. Zo kleven er ook een aantal nadelen aan smart contracts. Denk hierbij aan fouten die mensen in een smart contract code kunnen zetten. Als er een foute code aangemaakt wordt, kan deze niet teruggedraaid worden omdat de blockchain een volledig geautomatiseerd systeem is. Daarnaast is de smart contract technologie nog redelijk nieuw en moeilijk te begrijpen. Hierdoor kost het tijd voordat mensen deze technologie vertrouwen en er ook écht gebruik van gaan maken.

Wel ontstaat er steeds meer adoptie van de smart contract technologie in de wereld. Denk bijvoorbeeld aan de verzekeraar AXA die het voorbeeld in de verzekeringssector toepast in de praktijk. Zij werken namelijk met smart contracts die automatisch een premie toekennen aan mensen die de dupe zijn van een vertraagd vliegtuig.

Het is dus lastig om uitspraken te doen over de smart contract technologie. Maar één ding is zeker, als de smart contract technologie écht massaal geadopteerd zal worden, zullen (bedrijfs-) processen een stuk makkelijker verlopen.

Profiteren van de toekomst van smart contracts zonder zelf iets te doen?

De toekomst biedt dus enorm veel kansen op het gebied van smart contracts. Je kunt investeren in de kansen van deze technologie door te beleggen in cryptocurrency. Wanneer je geen tijd en energie wilt steken in het onderzoeken van deze markt en de beste munten, kun je er ook voor kiezen om je vermogen te laten beleggen door een vermogensbeheerder.

Yieldt belegt op een risicomijdende manier in verschillende kansrijke cryptovaluta. Zo investeren onze ervaren analisten ook in cryptovaluta die gebruikmaken van het smart contract technologie. Denk hierbij aan fundamenteel sterke cryptocurrency zoals Ethereum en Cardano. Dankzij de risicomijdende strategie, is het voor ieder type belegger mogelijk om te profiteren van de kansen die de cryptomarkt te bieden heeft.

Veelgestelde vragen.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt.

Een smart contract is een in codetaal geschreven die werkt op de blockchain. Hierbij worden overeenkomsten automatisch uitgevoerd en ondertekend.

Een smart contract werkt aan de hand van het ‘Als A, dan B’ principe. Hierbij wordt een overeenkomst pas van kracht (B) wanneer het eerste gedeelte is nagekomen (A).

Een smart contract is tegenover een standaard (papieren) contract een stuk sneller, veiliger en voordeliger. Dit komt doordat een smart contract werkt op de blockchain.

Er staan ook kanttekeningen bij smart contracts. Zo kan iemand een fout maken in de codetaal van een smart contract. Deze fout kan niet teruggedraaid worden als de smart contract van kracht is geworden.