Kort samengevat
  • Een koelkast koop je ook niet zonder onderzoek te doen, doe ook onderzoek voor je crypto koopt.
  • Worden je gouden bergen beloofd? Wees extreem op je hoede.
  • Risicomijdend laten beleggen zorgt voor rust en een veilig gevoel.

Het gespreksonderwerp tijdens de lunchpauzes van een vermogensbeheerder in de cryptomarkt gaan, hoe kan het ook anders, vaak over cryptovaluta. Onlangs werden we tijdens de lunchpauze verrast door een bezorgd ogende man die ons iets wilde vragen over de ‘cryptomuntjes’ van zijn zoon.

De bezorgde vader had gehoord hoe zijn zoon met eigen spaargeld had ‘geïnvesteerd’ in een nieuwe cryptomunt. De waarde van deze ‘investering’ was binnen korte tijd zo enorm gestegen dat vader zich wel afvroeg of dit legitiem was, en of zijn zoon niet slim deed om winst te nemen.

In het verhaal dat de vader hield, hoorden verschillende collega’s al onderdelen terug die hen de wenkbrauwen deden fronzen. De zoon had zijn spaargeld ‘geïnvesteerd’ in een klassieke pump en dump-munt.

Wat is pump en dump in de crypto wereld?

Het verhaal van de zoon die zijn spaargeld had ‘geïnvesteerd’ in een schimmige cryptomunt staat niet op zichzelf. De toegenomen interesse in cryptovaluta zorgt er ook voor dat oplichters hun kans grijpen om een graantje mee te pikken ten koste van nietsvermoedende slachtoffers. Een veelgebruikte methode van oplichters in de cryptomarkt is de ‘pump en dump’.

Deze methode is een schoolboekvoorbeeld van koersmanipulatie. De cryptovaluta die hiervoor ingezet worden hebben een laag volume en zijn vaak pas recentelijk op de markt verhandelbaar.

Terwijl de nietsvermoedende slachtoffers in spe in grote getalen beginnen met het kopen van de cryptomunt, zitten de ontwikkelaars klaar om hun voorraad cryptomunten te dumpen op het hoogtepunt van de hype.

Het plotseling verkopen van de ontwikkelaars zorgt ervoor dat de prijs van de munt in elkaar zakt. Wat achterblijft zijn slachtoffers die dachten dat ze hun ticket naar crypto of aandelen rijkdom hadden gevonden, maar nu met waardeloze munten opgezadeld zijn.

Ook in Nederland zijn er voorbeelden te vinden van Pump-and-Dump praktijken waarbij duizenden beleggers de boot in zijn gegaan. In de BNR Nieuwsradio Podcast ‘Crypto Cowboys’ neemt journalist Aäron Loupatty de luisteraar mee in de grootste Nederlandse cryptoscam.

Uitleg over hoe pump & dump werkt

Elke belegger die al langer in de cryptomarkt actief is, weet hoe dit soort koersmanipulatie tot stand komt. Op verschillende fora op internet en in schimmige groepsgesprekken op Telegram en WhatsApp komen mensen samen om dit soort vormen van manipulatie te organiseren.

Dat het Pump en Dumpen van cryptovaluta een schimmig imago heeft, weerhoud speculanten niet. Zo blijkt uit het aantal deelnemers van pump en dump groepen. Na een korte zoektocht op internet vind je snel groepen met meer dan duizend actieve deelnemers.

Hoe een pump & dump in de praktijk werkt

In de praktijk werkt een Pump en Dump volgens een vaste methode. Hoewel de methode succesvol is voor de betrokkenen op de achtergrond, blijven er helaas meer slachtoffers achter dan winnaars.

Hoe een pump en dump in de praktijk werkt, leggen we uit aan de hand van het koersverloop van cryptomunten die gebruikt worden bij deze vorm van koersmanipulatie. Hieronder zie je in een oogopslag hoe de koers van een cryptomunt binnen de kortste keren in prijs stijgt, om vervolgens net zo hard weer te dalen.

Koersverloop Pump Dump

In fase 1 van de pump en dump, de accumulatiefase, kopen de handelaren met voorkennis de cryptomunt tegen de dan geldende koersprijs. Omdat zij dit in kleine stapjes doen wekken zij geen achterdocht van anderen en stijgt de prijs niet zo extreem als in fase 2.

Zodra de betrokkenen van de manipulatie tevreden zijn met het aantal cryptomunten dat ingeslagen zijn, treedt fase 2 in werking. Om de koers explosief te doen stijgen worden nieuwe kopers verleid om in te stappen. De gouden bergen die beloofd worden en andere indianenverhalen over hoe de cryptomunt de wereld gaat veranderen, zorgt ervoor dat onwetende mensen de munt aanschaffen.

Op het hoogtepunt van de ontstane hype start fase 3. Hierin verkopen de betrokkenen in korte tijd hun munten, de dumpfase is van start. De kopers die in fase 2 lekker gemaakt waren met gouden bergen in het verschiet, komen erachter dat ze beland zijn in een pump en dump.

Herkennen van een pump en dump

Door de kenmerken van een pump en dump vroegtijdig te signaleren, kun jij je als belegger al beter beschermen tegen de doorgaans verliesmakende vorm van marktmanipulatie. Hoe je een pump en dump kunt herkennen:

  1. Cryptomunten met een lage marketcap;
  2. Het promoten van de pump en dump;
  3. Analyseer het project voor je investeert;

Cryptomunten met een lage marketcap

Door het groeiend aantal cryptovaluta die verhandelbaar zijn, kunnen organisatoren van een pump en dump eenvoudig een cryptomunt kiezen die manipuleerbaar is. De voorkeur hierbij gaat altijd uit naar cryptovaluta met een lage marketcap, ook wel marktkapitalisatie.

Cryptomunten met een lage marketcap zijn met relatief weinig moeite te beïnvloeden wat prijs en koers betreft. Je kunt je vast voorstellen dat het makkelijker is om een munt waar maar weinig mensen gebruik van maken te beïnvloeden, dan de koers van Bitcoin met haar miljoenen gebruikers.

Daarbij komt ook dat het tegenwoordig kinderlijk eenvoudig is om een ‘token’, een soort cryptovaluta zonder eigen blockchain, te lanceren. Deze tokens worden tegenwoordig steeds vaker gebruikt door oplichters.

Het promoten van pump en dump

Om een pump en dump succesvol te laten zijn moeten de betrokkenen binnen een korte periode veel nieuwe kopers vinden. Door slim gebruik te maken van marketingtechnieken promoten zij de cryptomunt bij het grote publiek.

Op slinkse manier worden nieuwe kopers bereid gevonden om hun, in waarde toegenomen, cryptomunten te kopen. Deze beleggers wordt vaak voorgehouden dat de stijging die al te zien is in het koersverloop pas het begin zou zijn voor een verdere groei. Dat klinkt mooi, maar is helaas zelden de realiteit.

Wees je zeer bewust van het risico dat je neemt als je de munt die uit het niets aangeprezen word ook echt koopt.

Analyseer het project voor je investeert

Wanneer je een nieuwe koelkast nodig hebt struin je waarschijnlijk langs een vergelijkingssite om het aanbod te vergelijken op onderdelen als energielabel, inhoud en vriesmogelijkheden.

Als je onderzoek doet naar de koelkast die je gaat kopen, waarom zou je dan geen onderzoek doen naar de cryptovaluta die je koopt?

Het doen van onderzoek is een van de simpelste manieren om de kans op een miskoop te minimaliseren. Wil je weten hoe een crypto vermogensbeheerder onderzoek doet naar cryptovaluta?

Voorkom verlies tijdens een pump en dump: kies voor beheerd beleggen

Wel profiteren van de kansen die de cryptomarkt biedt maar liever zo min mogelijk risico’s lopen? Bij Yieldt maken we de cryptomarkt toegankelijk voor iedereen.

Onze ervaren analisten beleggen op een risicomijdende manier waarbij het beschermen van jouw vermogen voorop staat. Crypto beheerd beleggen bij Yieldt kan al vanaf een storting van €5.000.