Wat is periodiek beleggen?

Periodiek beleggen betekent dat je gedurende een langere periode, continue een geldgedeelte belegt in de financiële markten. Dit doe je met een vast bedrag en kan dagelijks, wekelijks, maandelijks of zelfs jaarlijks zijn. Je kiest dus zelf hoe vaak je wilt beleggen, maar het bedrag staat vast. Met periodiek beleggen investeer je dus op een vaste dag, ongeacht of de koers stijgt of daalt.

Wat zijn de voordelen van periodiek beleggen?

Maar waarom zou je eigenlijk kiezen voor periodiek beleggen? Om hier antwoord op te geven zullen wij de grootste voordelen van periodiek beleggen op een rijtje zetten. Zo behandelen we de risicobeperking, laagdrempeligheid en de innerlijke rust die je ervaart wanneer je periodiek belegt.

Risicobeperking

Het grootste voordeel van periodiek beleggen heeft te maken met het beleggingsrisico. Wanneer je niet periodiek belegt en je stapt met al jouw vermogen op het verkeerde moment in, kun je in een aantal dagen direct een relatief groot verlies realiseren. Als je wel periodiek belegt, zul je jouw totale vermogen verspreiden onder verschillende stortingen waardoor de kans zeer klein is dat je telkens op het verkeerde moment instapt.

Door gedurende een lange periode een vast gedrag in dezelfde markt te investeren, ben je minder afhankelijk van timing voor jouw rendement. Je krijgt over een langere periode namelijk de gemiddelde koopkoers. Hierdoor ben je minder gevoelig voor koersschommelingen en ga je met het koersgemiddelde mee.

Periodiek beleggen is laagdrempelig

Een ander voordeel aan periodiek beleggen is dat je op deze manier laagdrempelig kunt beginnen met investeren. Je hoeft namelijk niet in één keer een groot bedrag in te leggen, maar je investeert telkens een klein bedrag. Als je kiest voor periodiek beleggen op maandelijkse basis, kun je makkelijk in kaart brengen hoeveel geld je aan het einde van de maand over hebt. Dit bedrag kun je vervolgens beleggen in de financiële markten.

Periodiek beleggen zorgt voor rust

Periodiek beleggen geeft je ook innerlijke rust. Je hoeft niet dagenlang te pikeren over het perfecte instapmoment, je stapt namelijk altijd in. Dit brengt wel met zich mee dat je je aan je vooropgestelde plan moet houden om daadwerkelijk periodiek in te stappen. Het kan bijvoorbeeld verleidelijk zijn om toch het instapmoment uit te stellen als de markten er minder fortuinlijk uitzien.

Wat zijn de nadelen van periodiek beleggen?

Er zijn ook een aantal keerzijdes aan periodiek beleggen. Naast dat het verleidelijk kan zijn om je instapmoment toch te timen, is periodiek beleggen ook een manier van investeren dat voornamelijk loont op de middel- tot lange termijn. Dit komt doordat je telkens een klein bedrag inlegt. Hierdoor is periodiek beleggen niet geschikt voor eenieder die snel rendement wilt behalen.

Daarnaast kunnen transactiekosten nadelig zijn wanneer je periodiek belegt. Bij sommigen brokers of banken moet je namelijk bij elke transactie een vast bedrag betalen. Dit geldt vaak voor losse aandelen, maar kan ook bij andere financiële producten voorkomen. Wanneer je elke dag, week of maand transactiekosten moet betalen, is dit nadelig voor het rendement dat je verdient.

Hoe kun je periodiek beleggen?

Periodiek beleggen kun je op een aantal manieren doen. Ten eerste kun je zelfstandig een beleggingsrekening openen bij een broker of bank en zelfstandig elke periode een bedrag storten en investeren. Het nadeel hiervan is dat je zelf het inlegmoment bepaald en ook zelf bepaald in welke exacte financiële producten je wilt investeren. Dit neemt enigszins weg van één van de voordelen van periodiek beleggen, namelijk de rust die je ervaart.

Daarom kun je er ook voor kiezen om je vermogen te laten beheren door een bank of vermogensbeheerder. Vaak is het hierbij mogelijk om aan te geven dat je maandelijks een bepaald bedrag wilt storten waarmee de bank of vermogensbeheerder dan direct kan beleggen. Het uit handen geven van beleggen is daarom de makkelijkste manier van periodiek beleggen.

Periodiek beleggen in de cryptomarkt

Vooral in de cryptomarkt is het verstandig om periodiek te beleggen. Dit komt doordat de koersen in de cryptomarkt erg kunnen schommelen. De kans dat je op het verkeerde moment instapt, is hierdoor in de cryptomarkt hoger dan in de traditionele beleggingsmarkten zoals de aandelen- of obligatiemarkt.

Yieldt is een crypto vermogensbeheerder die risicomijdend in de cryptomarkt belegt. Zo bepalen de experts van Yieldt het juiste instapmoment voor jou en kun je gemakkelijk elke periode een gedeelte van je vermogen bijstorten. Op deze manier spreid je jouw vermogen onder verschillende markten en kun je met een beperkt risico, profiteren van de kansen die de cryptomarkt te bieden heeft.

Veelgestelde vragen.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt.

Periodiek beleggen is een manier van beleggen waarbij je op een vast moment telkens een gedeelte van je vermogen investeert. Dit kan dagelijks, wekelijks, maandelijks of zelfs jaarlijks zijn.

Periodiek beleggen doe je dus door elke vaste periode te investeren in de financiële markten. Je kunt ervoor kiezen om dit zelfstandig te doen bij een broker of uit handen te geven aan een vermogensbeheerder.

Periodiek beleggen zorgt ervoor dat je het beleggingsrisico minimaliseert. Zo ga je altijd mee met het marktgemiddelde en kun je laagdrempelig toetreding krijgen tot de financiële markten.

De nadelen van periodiek beleggen zijn dat periodiek beleggen een strategie is voor de middel- tot lange termijn. Daarnaast kan het zijn dat je bij elke storting transactiekosten moet betalen.