Passief inkomen of actief inkomen

Voor veel Nederlanders is het tegenovergestelde van passief inkomen, een actief inkomen, de enige vorm van inkomsten. Bij een actief inkomen ruil je als het ware jouw tijd en inspanning in tegen een beloning. Die beloning komt vaak in de vorm van salaris. Door naast dit actieve inkomen een extra vorm van inkomen te hebben, ben je in staat om je vermogenspositie te verstevigen.

Wat is passief inkomen?

Nog even terug naar die tips en adviezen die je op het internet vindt over passief inkomen genereren. Ze vertellen je hoe je al hangend in je hangmat in een ver exotisch oord kunt genieten van de inkomsten uit jouw passieve inkomen. Dat is vanzelfsprekend een mooi streven, maar om dat te verwezenlijken zul je toch echt eerst iets van waarde moeten creëren.

Bij het opzetten van een passief inkomen is het zo dat voordat je het geld jouw kant op ziet rollen, je een product of dienst moet lanceren die dat mogelijk maakt. Als je de zoekopdrachten over een passief inkomen moet geloven, kan dat door het schrijven van een blog, het opzetten van een affiliate link website en het schrijven van een e-book. Gelukkig zijn dit niet de enige vormen van een passief inkomen want door te beleggen ben je ook bezig om een extra inkomen te verwezenlijken.

Waar vaak aan voorbij wordt gegaan is dat beleggen ook een vorm van passief inkomen is. Hierbij investeer je met jouw vermogen om in de toekomst de vruchten ervan te plukken. In de afgelopen coronajaren, 2020 en 2021, is het aantal Nederlandse beleggers enorm toegenomen.  Beleggen is allang geen hobby voor de vijftigplusser meer, maar een populaire bezigheid van Nederlanders boven de 18 jaar.

De voordelen van een passief inkomen

Passieve inkomsten vergroten de financiële vrijheid die je ervaart als persoon. In sommige gevallen brengen passieve inkomsten je zelfs een financiële onafhankelijkheid op. Andere voordelen van een passief inkomen genereren zijn:

  • Regelmatige aanvulling bovenop jouw salaris
  • Gevoel van vrijheid
  • Meer financiële mogelijkheden

Door passieve inkomsten te genereren ontvang je naast je inkomen uit werk, het salaris, een tweede inkomstenstroom als aanvulling op jouw salaris. Zodra je jouw passieve inkomen zo hebt gestructureerd dat deze als regelmatige aanvulling boven jouw salaris komt, per week, maand of per kwartaal, vergroot je jouw besteedbaar inkomen.

Hoe je vervolgens jouw besteedbaar inkomen uitgeeft, is aan jou. In ons artikel over financieel onafhankelijk worden vertellen we hoe slimme beleggers met hun besteedbare inkomen werken aan volledige financiële vrijheid. Dat is iets waar veel mensen van dromen. Hoewel dit voor iedereen wellicht als een droom voelt, kun je ook met een kleinere belegging al extra inkomen realiseren. Door te blijven investeren, kan dat later vele voordelen opleveren.

Door het besteedbaar inkomen te verhogen kun je zelfs het heerlijke gevoel van financiële vrijheid gaan ervaren. Dit gevoel werkt vaak motiverend in het streven naar financiële onafhankelijkheid (lees hier meer over de FIRE beweging).

Een passief inkomen draagt bij aan het vergroten van jouw financiële mogelijkheden. De periodieke inkomsten uit een passieve inkomstenstroom zorgt ervoor dat je versneld de doelstellingen behalen kunt.

Passief inkomen genereren: drie manieren

Bij het zoeken naar manieren om passief inkomen op te zeten vind je voornamelijk voorbeelden waarin E-commerce of affiliatelinks een grote rol spelen.

Omdat dit soort vormen van passief inkomen meer gericht is op de korte termijn dan de lange termijn, leggen we je uit hoe het mogelijk is om een passief inkomen op lange termijn op te zetten.

Wanneer je een passief inkomen op lange termijn wilt opbouwen, zul je iets meer moeten uitzoomen van de dagelijkse gang van zaken. Dit zorgt ervoor dat je met een helicopterview kunt kijken naar hoe jij jouw vermogen voor je kan laten werken.

Manieren om jouw vermogen voor je te laten werken door een passief inkomen:

  • Begin met beleggen

Door te beleggen met geld dat je anders op een bankrekening laat staan, kun je eenvoudig passief inkomen creëren.  Je kunt tegenwoordig in verschillende markten geld beleggen en hoeft dat in vele gevallen niet eens zelf meer te doen. Zo houd je tijd over om op een andere manier te werken en profiteer je toch van het rendement dat jouw belegging oplevert.

Wil je meer weten over hoe je jouw geld voordelig kunt laten beleggen door experts, lees dan ons artikel ‘wat doet een vermogensbeheerder’

  • Besteed werk uit, zodat je zelf tijd overhoud

Stel je werkt als eigen ondernemer. Bedenk je eens hoeveel tijd je over kunt houden door werkzaamheden die je nu nog zelf doet, uit te besteden aan een freelancer. In veel gevallen kun je voordelig werk uitbesteden aan een freelancer of zzp’er en toch nog kostendekkend werken.

Zo houd je meer tijd over om te focussen op werk dat meer oplevert of zaken waar je meer mee verdient.

  • Bespaar

Een vaak vergeten onderdeel van het opzetten van een passief inkomen is het besparen op jouw uitgaven. Door te besparen op uitgaven kun je eenvoudig meer besteedbaar inkomen overhouden, welke je vervolgens kunt investeren of beleggen zodat het meer oplevert.

Passief inkomen met crypto

Door te beleggen kun je op lange termijn een passief inkomen creëren. Door nu te beleggen, profiteer later van het resultaat uit belegging. Leven van het behaalde rendement en vervroegd met pensioen kunnen is een prima doel.

De cryptomarkt is in de afgelopen jaren voor veel beleggers een nieuwe kansrijke markt gebleken. Desondanks zijn veel beleggers van een koude kermis thuis gekomen, want het succesvol handelen in deze nieuwe onvoorspelbare markt vereist toch meer kennis dan bij de handel met aandelen.

Tradingbots, algoritmes of toch gewoon menselijk handelen?

De komst van tradingbots en speciale algoritmes waarmee je andere voor je kunt laten beleggen, is een voorbeeld van hoe je door anderen te laten handelen passieve inkomsten kan genereren. Verblind door de kortetermijnrendementen van deze apps en algoritmes, verliezen veel van dit soort beleggers toch de focus op de langere termijn.

Hoewel het aanlokkelijk kan zijn om gebruik te maken van dit soort platforms is het vaak een dure manier van het laten beleggen. De kosten voor het gebruikmaken van dit soort platforms vallen vaak hoger uit dan waarmee wordt geadverteerd terwijl deze vorm van beleggen op lange termijn ook niet eens zo waardevol blijkt.

Door een vermogensbeheerder voor je te laten handelen in crypto maak je het mogelijk om zonder zelf tijd en moeite te investeren, toch te profiteren van het rendement in de cryptomarkt. De kosten van het laten beleggen door mensen, crypto-experts in dit geval, zijn tegenwoordig allang niet meer zo hoog als dat deze vroeger was.

Online vermogensbeheer voor iedereen mogelijk

De opkomst van online vermogensbeheer maakt het mogelijk om tegen eerlijke tarieven jouw geld te laten beleggen. Deze partijen hebben niet alleen meer expertise in huis dan de maker van een bot of algoritme, ze kunnen ook met meer zaken rekening houden die invloed hebben op de cryptomarkt.

Het crypto beheerd beleggen van Yieldt zorgt ervoor dat je jouw beleggingen uit handen kunt geven, zo houd je zelf tijd over om te focussen op jouw passieve inkomsten. Het door de vermogensbeheerder behaalde rendement is een eenvoudige vorm van passieve inkomsten. De keuze is aan jou: kies je voor aflossen, sparen of beleggen.

Passief inkomen genereren met crypto beheerd beleggen

Door een gespecialiseerde vermogensbeheerder voor jou te laten beleggen, houd je zelf meer tijd over om je te focussen op andere vormen van inkomen.

Yieldt belegt op risicomijdende manier in cryptovaluta. Dit houdt in dat er vooraf altijd een grondige analyse is van de cryptomunten waarin we handelen. Dat zorgt op zijn beurt voor de lange termijn vermogensopbouw van de belegger die Yieldt laat beleggen voor zich.

De resultaten van het risicomijdend beleggen in de cryptomarkt spreekt voor zich. In het jaar 2021 werd er een rendement van 188% behaald.

Veelgestelde vragen.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt.

Passief inkomen genereren is simpel gezegd een vorm in inkomen die niet gebonden is aan jouw tijd of arbeid. Je hoeft er dus minder voor te doen vergeleken met actief inkomen, bijvoorbeeld werken in loondienst.

Ja, door jouw geld te investeren zodat het later meer waard is kun je een passief inkomen opbouwen. Je hoeft er namelijk weinig voor te doen. Meer weten over beheerd beleggen, klik hier voor hoe het werkt.

Zoals gezegd zijn passieve inkomsten, inkomens die niet direct gebonden aan tijd of arbeid zijn. Dat kan dus een grote groep aan inkomstenstromen betekenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dividend over aandelen, huurinkomsten of beleggingen. Ook crypto is hieronder te rekenen. Hoewel crypto vaak geen maandelijkse geldstroom is, is het wel mogelijk een digitaal vermogen op de bouwen.

Je kunt ervoor kiezen om je spaargeld op de bank te laten staan of je kunt ervoor kiezen passief inkomen te realiseren. Met passieve inkomsten kun je meerdere geldstromen realiseren. Deze kun je naast je vaste, bestaande baan houden. Als je later financieel onafhankelijk wilt worden, is het realiseren van een passief inkomen van groot belang. Steeds vaker kiezen mensen om de beschikbare tijd steeds effectiever in te zetten. We kiezen voor minder tijd in loondienst en proberen manieren te vinden om extra (soms maandelijkse) geldstromen te realiseren.