Wat is de FIRE methode?

Als je op deze pagina bent beland, zoek je naar de snelste methode om financieel onafhankelijk te kunnen worden. De uit de Verenigde Staten overgewaaide FIRE-methode, wordt hiervoor steeds vaker door Nederlanders ingezet om te helpen bij de droom van het financieel onafhankelijk worden.

De FIRE-methode (Financial Independence, Retire Early) is een beweging die ontstaan is met de gedachte door zuinig te leven, slim te besparen en nog slimmer te beleggen, met vervroegd pensioen te kunnen gaan.

De methode is zo populair geworden dat er inmiddels duizenden Nederlanders mee aan de slag zijn gegaan. In dit artikel leggen we je uit wat de FIRE-methode inhoudt, welke stappen je moet nemen en hoe beleggen in de cryptomarkt je gaat helpen om eerder met pensioen te kunnen gaan.

FIRE uitgelegd in vier zinnen

Wanneer je de basisregels van de FIRE-methode volgt, dan streef je naar financiële onafhankelijkheid. Om dit te realiseren, zul je jouw inkomsten en uitgaven zo moeten inrichten dat je spaar en/of beleg percentage zo hoog is, dat je kunt leven van het behaalde rendement uit je beleggingen. Door te beleggen in strategische markten kun je die financiële onafhankelijkheid bereiken.

Wanneer is FIRE iets voor jou?

We zeggen het maar meteen, maar de FIRE-methode is niet voor Jan en alleman geschikt. De FIRE-methode vereist wilskracht, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Wanneer je deze facetten in je hebt, en er voor de volle 100% voor wilt gaan, dan is de FIRE-methode zeker iets voor jou.

Zo op het eerste oog klinkt het als een flinke uitdaging, maar iedereen is erbij gebaat om zijn of haar uitgavenpatroon eens onder de loep te nemen. Het analyseren van je uitgavenpatroon is een belangrijk onderdeel binnen de methode. Elk persoon, of je nu FIRE wilt gaan of niet, heeft wel onderdelen die beter kunnen in het financiële huishouden.

Het principe is simpel, je geeft minder uit om het verschil tussen inkomsten en uitgaven slim te beleggen zodat het een stroom van passief inkomen genereert. Hoe meer je spaart en dus belegt, hoe sneller je het doel van financiële onafhankelijkheid bereikt. Om dit te kunnen bereiken, is wel de nodige ruggengraat en financiële vastberadenheid vereist.

Hoeveel geld heb je nodig voor financiële onafhankelijkheid?

Om te kunnen stoppen met werken en fulltime te mogen genieten van al het moois in het leven, dien je wel een aantal financiële zaken goed te regelen. Om niet meer te hoeven denken over je maandelijkse inkomsten, helpt de FIRE-methode je met het opzetten van een financieel plan waarbij je jouw inkomen zo verdeelt, dat het uiteindelijk voor je gaat werken. Het gezegde is niet voor niets ‘met geld, kun je geld maken.’.

De exacte hoeveelheid geld die je nodig hebt om te kunnen stoppen met werken en te genieten van financiële onafhankelijkheid, kun je uitreken door jouw jaarlijkse uitgaven te vermenigvuldigen met 25. Het bedrag dat hieruit volgt zul je nodig hebben op de rekening waarmee je belegt, zodat deze een steady vorm van rendement realiseert.

De 4% regel van FIRE

De 4% regel staat bekend als stelregel van de FIRE-beweging. Met deze regel kun je bepalen of je financieel onafhankelijk bent. Deze regel komt voort uit diverse studies en de uitkomsten van deze studies laten zien dat je 4 procent jaarlijks kunt onttrekken uit je investeringen, om te kunnen leven. Zo is het dus mogelijk om te leven van het rendement dat je maakt.

Minder uitgeven maakt je sneller rijk

Vaak is de gedachte dat je pas financieel onafhankelijk kunt zijn, wanneer je bakken met geld verdient. Toch blijkt vaak dat zodra je veel geld verdient, je dit net zo makkelijk uitgeeft. Er wordt ook gekscherend gezegd dat wanneer je inkomsten stijgen, je uitgavenpatroon net zo hard meestijgt.

De FIRE-methode zorgt ervoor dat je bewust raakt van jouw persoonlijke uitgavenpatroon. Hiermee kun je het verschil maken.

Om je een beeld te geven van hoe jij de FIRE-methode in praktijk kan brengen, hebben we een stappenplan ontwikkeld waarbij je niet alleen in indexfondsen, maar ook in de cryptomarkt kan genieten van rendement.

Stappenplan naar financiële onafhankelijkheid

Breng je inkomsten en uitgaven in kaart

Om een duidelijk startpunt te hebben in jouw reis naar financiële onafhankelijkheid, zul je allereerst je huidige inkomsten- en uitgavenpatroon in kaart moeten brengen. Pak een Excel lijst voor je en zorg dat alle inkomsten en uitgaven onder elkaar komen te staan zodat je in een oogopslag kunt zien welke geldstromen er in- en uitgaan.

Het bijhouden van een huishoudboekje is binnen de FIRE-methode ontzettend belangrijk omdat je zo alle data overzichtelijk weergegeven ziet. In dit overzicht verwerk je niet alleen je vaste lasten, maar ook de variabele uitgaven. Bij variabele uitgaven kun je denken aan alle uitgaven die je op dit moment doet om te leven. Omdat niet al deze variabele uitgaven noodzakelijk zijn, valt er prima te besparen op deze kostenpost.

Zodra je dit overzicht voor jezelf gemaakt hebt, kun je door naar stap 2 van het stappenplan.

Verdien door te besparen

Zoals we eerder al vertelden, draait de FIRE-methode niet per se om het verhogen van je inkomsten, maar om het verminderen van je uitgaven. Zo sla je twee vliegen in één klap:

  1. Je verhoogt je maandelijkse spaarbedrag, waardoor je meer kunt sparen en kunt beleggen om eerder je doel te behalen.
  2. Je verlaagt de maandelijkse uitgaven structureel, waardoor je minder vermogen nodig hebt om jezelf als financieel onafhankelijk te kunnen bestempelen.

Wanneer je al je maandelijkse uitgaven onder elkaar ziet staan, kun je gaan schrappen. Schrappen in je uitgaven speelt een belangrijke rol bij het besparen op je kosten. Zo zijn de wekelijkse kosten die je uitgeeft aan voedsel of snelle hapjes, een uitstekende kostenpost om op te besparen. Het lijkt wellicht een kleine post in je uitgavenpatroon, maar wanneer je deze vermenigvuldigd met een factor 52, het aantal weken in een jaar, dan zie je dat dit bedrag fors op kan lopen!

Bereken je spaarpercentage

Het spaarpercentage is binnen de FIRE-beweging een ontzettend belangrijk begrip. Om FIRE te kunnen gaan, is het van belang dat je het spaarpercentage zo hoog mogelijk krijgt. Zo kun je meer geld beleggen en dus sneller financieel onafhankelijk worden. Het spaarpercentage bestaat uit twee onderdelen; het netto-inkomen en het geld waarmee je kunt leven. Je berekent het spaarpercentage door het geld waarmee je kunt leven, af te trekken van je netto-inkomen.

Het verhogen van je netto-inkomen op korte termijn is niet altijd even simpel, daar komen we later nog op terug. Maar het verlagen van je uitgaven is iets waar je vandaag al mee kunt starten. In stap 1 heb je jouw inkomsten en uitgaven al onder elkaar gezet, en nu kun je kritisch kijken naar de uitgaven hierin.

Welke uitgaven zijn echt nodig, zoals hypotheek, huur en andere vaste lasten. En op welke uitgaven kun je per direct besparen?

Start met beleggen

Om te kunnen leven van het rendement van je vermogen, volstaat de rente op spaargeld niet meer. Geld op de bankrekening levert tegenwoordig niets meer op aan rente, terwijl de ‘cost-of-living’ ofwel het prijspeil, alsmaar stijgt. Wil je kunnen leven van je rendement, dan zul je moeten gaan beleggen.

Binnen de wereld van FIRE is het beleggen in een ETF een populaire optie. De afkorting ETF staat voor ‘Exchange Trading Fund’ en met een ETF kun je als onervaren belegger gemakkelijk beleggen in een bepaalde index. In Nederland noemen ze een ETF vaak een indexfonds. Waar je precies in belegt met een indexfonds, kun je zelf bepalen. Zo zijn er indexfondsen voor de AEX, specifieke bedrijfssectoren of thema’s als duurzaamheid of technologie.

Dankzij de opkomst van cryptovaluta is er voor FIRE-volgers een nieuwe markt waar je met de juiste tactieken nog sneller je doelen kan behalen. Hoewel er nog vele misverstanden bestaan over de cryptomarkt, kun je met de FIRE-gedachte uitstekend investeren in de cryptomarkt.

Passief inkomen genereren

FIRE gaan in de cryptomarkt

Het uiteindelijke doel van de FIRE-methode is het creëren van rendement op vermogen. Om dat te bereiken geeft de FIRE-methode je houvast door te beleggen in strategisch uitgekozen markten. Doorgaans beleggen aanhangers van de FIRE-methode in ETF of indexfondsen, maar met de opkomst en professionalisering van de cryptomarkt zien we dat deze markt snel aan populariteit wint.

De technologische revolutie die cryptovaluta en het blockchainnetwerk teweegbrengt, zal voor veel mensen nog als een ver-van-je-bedshow voelen, maar het valt niet meer te ontkennen dat cryptovaluta en de technologie er zijn om te blijven. Om die reden alleen al kan de cryptomarkt een waardevolle toevoeging zijn binnen jouw FIRE-portfolio.

Omdat het bij FIRE draait om een jaarlijkse stabiliteit van inkomsten, is het niet aan te raden om je bij de eerste de beste ETF of indexfonds in de cryptomarkt aan te sluiten. De volatiliteit in de markt is dusdanig hoog dat er betere manieren bestaan om je vermogen voor je te laten werken.

De komst van vermogensbeheer en beheerd beleggen in de cryptomarkt zorgen ervoor dat jij jouw vermogen tegen lage kosten kan laten beleggen door professionals. Een team van crypto-experts gaan voor je aan de slag om jouw vermogen op een risicomijdende manier te beleggen in de cryptomarkt.

Zorg dat je inkomen groeit

We hebben al eerder benoemd dat het besparen op uitgaven een belangrijke rol speelt binnen FIRE. Jouw inkomen doen stijgen is doorgaans moeilijker, maar niet onmogelijk! De volgers van FIRE hebben de traditie om cijfertjes en percentage van alles bij te houden, zo ook van hun passieve inkomsten. Door het creëren van een passieve inkomstenstroom, kun je zonder al te veel moeite een extra inkomen realiseren. Wat betekent dat je spaarpercentage hoger komt te liggen.

Meer verdienen door passief inkomen.

Geld verdienen zonder hier iets voor te hoeven doen klinkt waarschijnlijk als muziek in de oren. Toch zul je voorafgaand tijd en energie moeten investeren voordat de stroom is opgezet. Zodra je deze stroom opgezet hebt, kun je wel achterover leunen omdat deze inkomsten niet gebonden zijn aan jouw fysieke aanwezigheid of tijd.

Bij passief inkomen kun je onder andere denken aan: het opzetten van een e-commerce site, linken van referrals, verkopen van trainingen of cursussen of maken van content voor YouTube. Allerlei manieren waarbij je niet fysiek aanwezig hoeft te zijn, maar die wel inkomsten voor je genereren, zijn geschikt bij het creëren van een passief inkomen.

Zodra je dit op poten hebt gezet en het inkomen naar je toestroomt, stijgt je spaarpercentage als gevolg. We hoeven je inmiddels niet meer uit te leggen dat dit jouw doel om FIRE te gaan in een stroomversnelling brengt.

Evalueer je voortgang

Omdat de FIRE-methode een proces is wat een paar jaar nodig heeft, is het evalueren van jouw voortgang niet vergeten. Wanneer je al een tijdje bezig bent, is het nooit mis om eens kritisch te kijken naar dingen die beter kunnen en dingen die goed gaan.

In stap 1 heb je jouw inkomsten en uitgaven al op papier gezet. Pak dit er opnieuw bij en bekijk jouw proces. Op welke uitgaven heb je al kunnen besparen en welke uitgaven zouden nog wel iets lager kunnen zijn?

Geniet van een vervroegd pensioen

Gefeliciteerd, nu je jouw levensstijl hebt aangepast naar de FIRE-regels, is het je gelukt om van het rendement te kunnen leven. Je brengt de 4 %-regel in de praktijk en je kunt terugkijken op een geslaagd avontuur. Is je doel bereikt, of ben je toch stiekem gretiger geworden en op zoek naar meer?

Kom bij de FIRE movement met Yieldt

De cryptomarkt is een welkome aanvulling binnen jouw FIRE-portfolio en het beheerd beleggen met Yieldt is de meest voordelige manier om mee te profiteren van de cryptomarkt. We laten je graag op eenvoudige wijze kennis maken met ons concept.

1. Je kunt al starten vanaf € 5.000,-.
2. Een bewezen risicomijdende strategie in de cryptomarkt.
3. Alleen een fee betalen als er winst behaald wordt.
Laat je ontzorgen op cryptogebied en geniet van het rendement dat Yieldt voor je behaalt.

Veelgestelde vragen.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt.

FIRE staat voor Financial Independence, Retire Early. In het Nederlands betekent dit; financieel onafhankelijk, vervroegd pensioen. Met deze methode kun je door slimmer met geld om te gaan, te besparen op lasten en te beleggen eerder met pensioen gaan.

Het FIRE-principe draait om het kunnen bekostigen van de levensbehoefte uit het rendement van jouw beleggingen. De 4% regel van de FIRE-methode zegt dat het jaarlijkse uitgaven niet meer dan 4% van het geïnvesteerde vermogen mag bedragen. Zo ben je in de regel financieel onafhankelijk.

Als je de FIRE-methode met discipline naleeft, kun je jouw inkomsten verhogen en uitgaven verlagen. Hierdoor kun je beter met geld omgaan en het opgespaarde geld beleggen. Het voordeel hiervan is dat je er dan voor kunt kiezen om eerder te stoppen met werken.

Het leven volgens de FIRE-methode vereist veel wilskracht en doorzettingsvermogen waardoor niet iedereen dit kunt. Wel kun je makkelijk beginnen met de FIRE-methode door een gedeelte van jouw vermogen slim te beleggen.

Het in kaart brengen van alle uitgaven is de eerste stap in de FIRE-methode. Bespaar hierbij op onnodige kosten en met dit bespaarde geld kun je vervolgens passief inkomen creëren. Dit kun je doen door een bedrijfje te starten of te beleggen.