Wat is duurzaam beleggen?

Wanneer je duurzaam belegt, beleg je met oog voor mens, milieu en maatschappij. Duurzame beleggers investeren dus niet in bedrijven of producten die schadelijk zijn voor het milieu en de mensheid, zelfs als deze bedrijven of producten meer rendement behalen.

Gelukkig sluit het één, het ander niet uit. Met duurzaam beleggen kun je ook een riant rendement verdienen. Maar de focus ligt bij duurzaam beleggen niet enkel op het verdienen van geld.

Zo kijk je niet alleen naar financiële kenmerken van een belegging, maar ook naar niet-financiële kenmerken. Bij dit laatste kijk je bijvoorbeeld naar het milieubeleid, klimaatbeleid en het ondernemingsbestuur van een bedrijf of project. Dit worden ook wel de ESG kenmerken genoemd, dit staat voor: Environment, Social en Governance.

Spaargeld beleggen

Waarom duurzaam beleggen?

Het investeren in duurzame beleggingsproducten is een ware trend geworden in de beleggingswereld. Maar waarom kiezen steeds meer beleggers voor ESG-beleggen? Door duurzaam te beleggen kun je zowel financieel, als maatschappelijk rendement behalen.

Rendement in de duurzame sector 

Iedere belegger wilt natuurlijk rendement behalen op zijn beleggingen. Maar als je denkt aan duurzaam beleggen, denk je niet meteen aan hoge rendementen. Maar dit kan nog wel eens veranderen in de toekomst.

Bedrijven die zich inzetten voor een betere wereld worden steeds belangrijker. Dit komt door de groeiende sociale, klimaat- en milieuproblemen. Hoe groter deze problemen in de toekomst worden, hoe groter de vraag zal zijn naar oplossingen. Duurzame bedrijven innoveren meer en zijn hierdoor beter voorbereid op de toekomst.

Simpel gezegd, als er meer vraag zal komen naar duurzame bedrijven of beleggingsproducten, zal de waarde van deze bedrijven of producten stijgen. Denk bijvoorbeeld aan Amerikaans autofabrikant Tesla. Door de stijgende vraag aan duurzaam vervoer is het aandeel van Tesla door de jaren heen enorm gestegen.

Help mee aan een betere wereld

Door te investeren in duurzame beleggingsproducten, stimuleer je bedrijven, landen en projecten met het verbeteren van de wereld. Dit kan bijvoorbeeld zorgen voor een schoner milieu, een eerlijkere samenleving en een transparant bestuur. Hier plukken we allemaal de vruchten van. Door duurzaam te beleggen, stimuleer je een betere leefomgeving en maatschappij voor jezelf, je kinderen en alle generaties die volgen.

Hoe kun je duurzaam beleggen?

Maar hoe kun je eigenlijk duurzaam beleggen? Wij zetten de 3 populairste mogelijkheden op een rijtje. Zo kun je ervoor kiezen om te beleggen in duurzame beleggingsfondsen, groene aandelen of duurzame cryptovaluta.

Beleggen in duurzame beleggingsfondsen

Het beleggen in duurzame beleggingsfondsen is misschien wel de meest laagdrempelige en makkelijkste manier om duurzaam te beleggen. De meeste banken, zoals ASN, ING en ABN-AMRO, bieden bijvoorbeeld een duurzaam beleggingsinstrument aan. Zo’n beleggingsinstrument bestaat uit tientallen duurzame aandelen, zodat je makkelijk in één fonds kunt beleggen en bijdraagt aan een betere wereld.

Beleggen in groene aandelen

Door te beleggen in groene aandelen, beleg je in duurzame bedrijven op de aandelenbeurs. Zo kun je bijvoorbeeld zelfstandig investeren in duurzame bedrijven zoals Tesla, Beyond Meat en Ørsted. Dit zijn enkele voorbeelden van bedrijven die zich inzetten voor een duurzame toekomst. Tesla zet zich in voor een verduurzaming in de automotive sector, Beyond Meat in de voedselbranche en Ørsted in de energiebranche.

Naast deze bedrijven, zijn er honderden andere beursgenoteerde bedrijven die zich inzetten voor de verduurzaming van de wereld. Wanneer je zelfstandig belegt, is de keuze dus enorm. Het voordeel hiervan is dat je helemaal zelf kunt kiezen welke duurzame bedrijven je een steuntje in de rug wilt geven.

De keerzijde hiervan is dat het lastig kan zijn om de juiste bedrijven te kiezen. Het beleggen in beleggingsfondsen of het overdragen van het beleggen aan een vermogensbeheerder is hierdoor vaak makkelijker.

financieel onafhankelijk worden door te beleggen

Beleggen in duurzame cryptovaluta

Duurzaamheid is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je denkt aan crypto. Maar door de jaren heen zijn er steeds meer cryptoprojecten die een verduurzaming van de wereld weten te realiseren. Denk hierbij bijvoorbeeld  aan cryptovaluta als SolarCoin (SLR) en Powerledger (POWR).

SolarCoin en Powerledger zetten zich allebei in voor een verduurzaming van het energiesysteem. SolarCoin stimuleert het opwekken van zonne-energie door gebruikers te belonen voor hun opgewekte stroom. Zo krijgen gebruikers van het SolarCoin netwerk één SolarCoin per geproduceerde MWh aan elektriciteit.

Powerledger zorgt ervoor dat je zonder derde partij zonne-energie kunt verkopen. Wanneer je een energieoverschot hebt en dit wilt verkopen aan de energieleverancier, dan houd je hier weinig geld aan over. Dankzij Powerledger kun je het energieoverschot direct verkopen aan een ander die dit nodig heeft. Dit is sneller, makkelijker en winstgevender.

Beleg in duurzame crypto bij Yieldt

In plaats van zelfstandig de beste duurzame beleggingsproducten te kiezen, kan het handig zijn om dit over te laten aan een vermogensbeheerder. Vermogensbeheerders zijn specialistische partijen die jouw vermogen beleggen in de cryptmarkten waar ze kennis van hebben. Erg handig dus als je zelf geen tijd of kennis hebt om constant bezig te zijn met beleggen.

Yieldt is een cryptovermogensbeheerder en belegd in cryptovaluta die fundamentele toegevoegde waarde voor de maatschappij kennen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan munten die een verduurzaming van het financiële systeem weten te realiseren, zoals Cardano en Solana.

Door het beleggen uit handen te geven kun je profiteren van de kansen die duurzame crypto te bieden hebben, zonder hier zelf tijd en moeite in te steken!

Veelgestelde vragen.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt.

Duurzame beleggers, beleggen met het oog voor mens, milieu en maatschappij. Bij duurzaam beleggen investeer je daarom ook alleen in bedrijven die een verbetering van het milieu en de maatschappij voor ogen hebben.

Duurzaam beleggen zorgt voor financieel en maatschappelijk rendement. Zo zul je door de stijgende vraag naar duurzame bedrijven een rendement op je beleggingen behalen. Daarnaast stimuleer je door duurzaam te beleggen een betere wereld. Dit is natuurlijk goed voor iedereen!

Duurzaam beleggen doe je door alleen te investeren in bedrijven of projecten die zich inzetten voor mens, milieu en maatschappij. Dit kun je doen door te investeren in duurzame cryptovaluta, beleggingsinstrumenten of groene aandelen.