Wat zijn risicoprofielen?

Defensief en offensief beleggen zijn termen om het risicoprofiel van een bepaalde belegging of belegger aan te geven. Een risicoprofiel geeft de verhouding aan tussen het rendement en het risico dat hieraan verbonden is. Hierbij geldt, hoe hoger het gewenste rendement, hoe hoger het risico.

De 3 bekendste risicoprofielen zijn defensief, neutraal en offensief. Wanneer je kiest voor een defensief beleggingsprofiel, kies je bewust voor een strategie met een relatief laag risico, waarbij je een relatief laag rendement kan verwachten. Bij een offensieve strategie kies je voor een hoog risico, met het potentie op hoge rendementen. Logischerwijs zit een neutraal beleggingsprofiel hier tussenin.

Wat is defensief beleggen?

Defensief beleggen staat in het teken van het minimaliseren van de risico’s. Hierbij investeren defensieve beleggers voor de middel- tot lange termijn en ligt de focus meer op vermogensbehoud dan op vermogensuitbreiding. Wanneer je defensief belegt, investeer je vaak in verschillende risicobeperkende markten en spreidt je je vermogen in deze markten. Maar wat zijn de voor- en nadelen hiervan?

Voordelen defensief beleggen  

Defensieve beleggers minimaliseren hun risico en hierdoor is er een kleinere kans dat ze een deel van hun vermogen verliezen. Natuurlijk is de kans van vermogensverlies altijd aanwezig, maar dit wordt wel beperkt. Het voordeel hieraan is dat je als defensieve belegger geleidelijk door de jaren heen je vermogen uitbreid. Erg handig voor beleggers die de negatieve spaarrente willen omzeilen en tegelijkertijd gestaag vermogen willen uitbreiden.

Nadelen defensief beleggen 

Het nadeel van deze defensieve strategie is natuurlijk dat je als belegger geen enorme rendementen behaald. Dit hoeft geen nadeel te zijn als je belegt op de lange termijn, maar dit is wel iets om rekening te houden. Door defensief te beleggen wordt daarom ook je geduld erg getest, zo moet je soms jaren wachten voordat je je gewenste rendement hebt behaald.

Hoe beleg je defensief?

Er is geen vast handboek voor defensief beleggen, maar er zijn wel een aantal kenmerken aan de manier waarop een defensieve belegger investeert. Defensieve beleggers investeren op een risicomijdende manier. Zo beleggen ze vaak in markten die een relatief laag risico met zich meebrengen, zoals de aandelen- of obligatiemarkt.

Niet alleen de markten waar je in belegt maakt je een defensieve belegger. Het is vooral de manier waarop je dit doet. Defensieve beleggers spreiden hun vermogen ook binnen deze markten. Je kunt defensief beleggen door bijvoorbeeld aan indexbeleggen te doen. Hierbij kun je met één beleggingsproduct investeren in tientallen of honderden bedrijven tegelijk. Hoe meer je je beleggingen verspreid, hoe minder je risico loopt op groot vermogensverlies.

Wat is offensief beleggen?

Offensief beleggen staat in het teken van het maximaliseren van het rendement. Hierbij wil je aan de hand van een hoog risico, een hoge beloning behalen in de vorm van rendement. Vaak investeren offensieve beleggers voor de korte termijn en ligt de focus op het zo veel mogelijk geld verdienen. Maar wat zijn hier de voor- en nadelen van?

Voordelen offensief beleggen  

Met offensief beleggen neem je dus meer risico, met het potentie op meer rendement. Wanneer je offensief belegt, is er dus een kans dat je je portfolio in één keer omhoog ziet schieten. Daarnaast vinden sommigen beleggers het leuk om de spanning op te zoeken aan de hand van offensief beleggen.

Nadelen offensief beleggen 

Het grootste nadeel van offensief beleggen spreekt voor zich, er is namelijk een kans dat je een gedeelte van je vermogen verliest. Dit geldt vooral voor offensieve beleggers die een groot gedeelte van hun vermogen in slechts een aantal typen beleggingen investeren. Denk hierbij aan een portfolio met slechts een aantal aandelen en cryptomunten. Als er één aandeel of munt (deels) hun waarde verliest, zal je gehele portfolio flink in waarde verminderen.

Hoe beleg je offensief?

Net als bij defensief beleggen, is er geen vaste handboek voor offensief beleggen. Maar offensieve beleggers handelen vaak in risicovolle en kansrijke markten zoals de aandelen- en cryptomarkt. Deze markten zijn over het algemeen erg volatiel waardoor de koersen schommelen en er sprake is van een hoog risico. Het portfolio van een offensieve belegger bestaat vaak uit deze risicovollere beleggingsproducten.

Moet ik kiezen voor defensief of offensief beleggen?

Of je het beste kunt kiezen voor defensief of offensief beleggen, ligt aan jouw persoonlijke situatie en financiële doelen. Wanneer je wilt beleggen voor de middel tot lange termijn, kun je het beste kiezen voor een defensieve beleggingsstrategie. Als je meer gefocust bent op het behalen van rendement op de korte termijn, is een offensieve strategie de juiste keuze.

Houdt wel altijd rekening met het feit dat beleggen risico’s met zich meebrengt. Zo kun je zowel bij defensief als offensief beleggen een deel van je vermogen verliezen.

Defensief beleggen in de cryptomarkt bij Yieldt

De cryptomarkt staat bekend om zijn hoge risico met de potentie op een hoog rendement, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Wanneer je in veel verschillende munten je vermogen spreid en weet welke munten fundamenteel sterk zijn, kun je ook relatief gestaag je vermogen laten groeien in de cryptomarkt.

Als je zelf geen tijd en moeite wilt steken in het begrijpen en analyseren van deze complexe markt, kun je er ook voor kiezen om dit door een ander te laten doen. Yieldt is een vermogensbeheerder die actief en risicomijdend handelt in cryptovaluta. Aan de hand van fundamentele analyse bepalen de experts welke munten de minste risico met zich meebrengen. Door risicomijdend te beleggen in de cryptomarkt kun je zonder een hoog risico te lopen, profiteren van de kansen die de cryptomarkt te bieden heeft.

Veelgestelde vragen.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt.

Bij defensief beleggen ligt de focus op het minimaliseren van het risico van beleggen. Hierbij beleg je risicomijdend voor de middel tot lange termijn.

Het voordeel aan defensief beleggen is dat je door deze strategie gestaag vermogen kunt opbouwen en behouden. Handig als je je vermogen wilt beschermen tegen de negatieve spaarrente en inflatie.

Bij offensief beleggen staat het maximaliseren van het rendement centraal. Hierbij wil je aan de hand van een hoog risico, een hoog rendement behalen.

Het voordeel aan offensief beleggen is dat, wanneer de markten omhoog gaan, je een hoger rendement behaald dan wanneer je defensief belegt. De keerzijde hiervan is dat je vermogen een hoog risico loopt in een dalende markt.