Wat is Bitvavo?

Bitvavo is een Nederlandse aanbieder op het gebied van cryptovaluta. In het register van de Nederlandse toezichthouder, De Nederlandse Bank (DNB), is Bitvavo geregistreerd als aanbieder van cryptodiensten en bewaarportemonnees, ook wel een crypto-wallet genoemd. Dit houdt in dat je als Nederlandse consument je cryptomunten koopt en veilig kan bewaren bij een cryptobeurs die onder toezicht staat van De Nederlandse Bank.

Bitvavo is in 2017 opgericht door Jelle den Boer en Tim Baardse. Beide heren vonden dat het kopen van crypto met euro’s makkelijker gemaakt moest worden. Daarom leek het hen interessant om hiervoor een eigen platform te ontwikkelen. Sinds 2017 heeft het bedrijf zich stormachtig ontwikkeld tot marktleider in de Benelux met meer dan € 10 miljard aan handelsvolume in 2021.

Cryptovaluta handelen op Bitvavo

Bitvavo wil met haar organisatie cryptocurrencies voor iedereen beschikbaar maken. Het unieke van Bitvavo is dat zowel de beginnende als ervaren cryptohandelaar voorzien wordt in zijn behoefte. Dankzij het eenvoudige kopen en verkopen met de Bitvavo app en de uitgebreide website kan elk soort cryptohandelaar of belegger met Bitvavo werken.

Bij alle cryptocurrencies die je bij Bitvavo koopt kun je kosteloos gebruikmaken van de Bitvavo wallet. Deze heb je uiteindelijk nodig om al je cryptomunten op een veilige plek te kunnen bewaren en beheren.

De voordelen van Bitvavo

Dat de Nederlandse toezichthouder een oogje in het zeil houdt is een geruststelling voor de consument, een tweede geruststelling is de manier waarop Bitvavo omgaat met veiligheid van betalingen en cryptovaluta. Wanneer je als consument geld stort via Bitvavo, dan komt dit bij de Stichting Bitvavo Payments terecht. Dit is een aparte stichting die los staat van Bitvavo B.V. Dit zorgt ervoor dat bij een onverhoopt faillissement van Bitvavo de klanttegoeden veilig blijven.

Een ander voordeel van het handelen via Bitvavo zijn de lage handelskosten die gerekend worden voor de kopers en verkopers van crypto. In vergelijking met andere exchanges zijn deze bijzonder voordelig en dat maakt het handelen via Bitvavo natuurlijk een stuk interessanter.

Een derde voordeel van Bitvavo is dat het mogelijk is om per iDEAL te storten naar je crypto account. Deze optie ontbreekt helaas vaak bij andere beurzen zoals Binance of Huobi.

Veiligheid staat hoog in het vaandel

Wanneer je cryptomunten koopt of bewaart is vanzelfsprekend de beveiliging van je munten het belangrijkste. Bitvavo neemt, naast de gebruikelijke veiligheidsvereisten, extra stappen om ervoor te zorgen dat niemand anders bij de cryptovaluta van haar klanten kan komen, behalve de klant zelf. Daarbovenop bieden ze verschillende extra beveiligingsmogelijkheden aan om de kans op diefstal van indringers te minimaliseren.

Bitvavo maakt onderscheid tussen twee soorten veiligheidsmaatregelen; maatregels op het account van de klant en die op het Bitvavo platform zelf. Het beveiligen van het account van de klant doet men met de volgende veiligheidsmaatregelen.

Beveiligingsmogelijkheden voor mensen met een Bitvavo account:

 • 2-factor authenticatie
 • IP-whitelisting
 • Anti-Phishing

Het Bitvavo platform beschermd

Bitvavo beschermt haar gebruikers niet alleen door extra veiligheidsmaatregelen aan te bieden, het beschermt haar eigen platform ook met meerdere manieren om indringers geen kans te geven. De organisatie is opgebouwd met een robuuste organisatiestructuur waarbij medewerkers structureel gescreend worden. Daarnaast worden alle handelingen die gedaan worden gelogd en gemonitord.

Om de cryptovaluta die verhandeld wordt op haar exchange veilig te bewaren heeft men onder andere ‘cold wallets’ veilig opgeslagen staan in meerdere fysieke kluizen. Dit houdt in dat het merendeel van de digitale valuta van klanten bewaard wordt op locaties die niet op het internet zijn aangesloten. Dit is de meest veilige optie voor het bewaren van cryptovaluta. Deze methode van beveiligd opslaan wordt door verschillende custody providers verzorgd die gespecialiseerd zijn in het veilig opslaan van digitale valuta. Tevens heeft Bitvavo verschillende verzekeringen afgesloten tot een bedrag van € 255 miljoen euro.

Wil je meer weten over de maatregelen die Bitvavo treft om het kopen van crypto zo veilig mogelijk te laten verlopen? Klik dan hier. Registreren bij Bitvavo doe je hier.

Gebruik jij hetzelfde wachtwoord meerdere keren?

Een crypto-exchange kan oneindig veel veiligheidsmaatregelen nemen, zolang de individuele gebruiker niet bewust is van zijn eigen online keuzes is het risico op een fiasco nog even hoog.

Daniel Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws, maakt al jaren internetgebruikers bewust van de gevaren op het internet. Op de website laatjeniethackmaken.nl vind je een handleiding met tips en tools zodat jij jezelf kunt beschermen tegen hackers.

De nadelen van Bitvavo

Naast de voordelen, moeten we ook eerlijk zijn over de nadelen die er zijn bij de cryptobeurs Bitvavo.

 • De app is niet geschikt voor de ervaren handelaar
 • Ontbreken van margin of futures trading

De app is niet geschikt voor de ervaren handelaar

Het grootste nadeel is dat de app van Bitvavo niet voorziet in de behoefte van de ervaren cryptohandelaar. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om limit-orders, stop-limiet orders of OCO-orders aan te maken. De app beperkt zich voornamelijk tot het aan- en verkopen van cryptomunten in eurotegoed. Daarentegen biedt de website met haar geavanceerde versie deze mogelijkheden wel.

Ontbreken van margin of futures trading

Voor de ervaren professionele daghandelaar is het gemis van margin of futures bij Bitvavo een groot gemis. Margin trading is een vorm van beleggen waarbij gebruikgemaakt wordt van geleend geld, dit wordt ook wel ‘leverage-trading’ genoemd. Beleggen met geleend geld is enorm risicovol en niet voor de onervaren handelaar weggelegd, simpelweg omdat de kans dat deze zijn volledige inleg verliest erg hoog is.

Traden met margin is een bekende vorm van handelen in de traditionele aandelen- of forex markt. Margin trading is opzichzelfstaand al zeer risicovol en vergroot de volatiliteit. Omdat de cryptomarkt ook bekend staat om haar forse volatiliteit, is het zeer de vraag of een individuele belegger gebaat is bij het handelen met hefbomen.

Type orders bij Bitvavo

Bitvavo ondersteunt verschillende soorten (automatische) orders:

 • Marktorder
 • Limietorder
 • Stop-limietorder

Een marktorder is een instructie waarbij een order direct wordt uitgevoerd, ongeacht de koers. Dit zijn de meest eenvoudige orders, maar niet altijd de meest voordelige soort orders. De prijs die je ziet staan als waarde op dat moment kan namelijk afwijken van de prijs die je uiteindelijk betaalt.

Een limietorder is een order waarbij je zelf aangeeft tegen welke prijs je een munt wilt kopen of verkopen. Limietorders zijn een slimmere keuze, omdat je zelf bepaalt tegen welke prijs je een munt koopt of verkoopt. De enige vraag bij een limietorder is, is óf en wanneer er een koper of verkoper voor de door jouw bepaalde prijs is. Het kan dus zijn dat het een tijd duurt voordat een limietorder gevuld word.

Binnen de limietorders zijn er verschillende mogelijkheden:

 • Good till cancelled
 • Immediate Or Cancel
 • Fill or Kill

Een stop-limiet order is een order waarbij de koper- of verkoper een limietorder plaatst zodra de prijs een bepaalde waarde inneemt, de triggerprijs.

Het instellen van dit soort orders is echter alleen mogelijk via de geavanceerde website van Bitvavo en niet via de app.

De kosten van Bitvavo

Bitvavo noemt zichzelf de goedkoopste aanbieder van Nederland en wanneer we de kosten tussen de verschillende platformen vergelijken blijkt dit ook waar te zijn. Toch brengt ook Bitvavo kosten met zich mee. De kostenstructuur bestaat uit handelskosten, opnamekosten en stortingskosten. De laatstgenoemde stortingskosten verschillen en zijn afhankelijk van de gekozen betaalmethode. Bitvavo biedt de mogelijkheid tot storting via iDEAL, Giropay, EPS, Bancontact en bankoverschrijvingen via SEPA. Voor betalingen met Giropay en EPS betaal je 1,99% kosten, terwijl Bancontact, SEPA en iDEAL gratis zijn.

Bij het handelen in cryptovaluta worden handelskosten in rekening gebracht. Deze kosten zijn gebaseerd op het type order dat uitgevoerd wordt en de volumestaffel waarbinnen wordt gehandeld. Naarmate het handelsvolume van je account hoger is, zul je minder handelskosten betalen. Bekijk hier een overzicht van de actuele handelskosten

Welke cryptomunten zijn verkrijgbaar op Bitvavo?

Wanneer je een Bitvavo account hebt aangemaakt en de eerste storting op je account staat kun je aan de slag gaan.

Cryptomunten zijn er in allerlei soorten en maten. Je bent waarschijnlijk al bekend met Bitcoin en Ethereum, maar het aanbod van cryptomunten en tokens groeit met de dag.

Bitvavo biedt momenteel meer dan 100 cryptomunten aan. Hierin zijn de meest bekende cryptomunten uiteraard aanwezig. Naast de 100 munten die op dit moment worden aangeboden, is Bitvavo druk bezig met het toevoegen van nieuwe cryptomunten.

Het kopen- of verkopen van cryptovaluta via de basis interface is eenvoudig en gebruiksvriendelijk ingericht:

1. In je account stort je tegoed door op ‘euro’s storten’ te drukken;
2. Je stort het gewenste tegoed met de door jou gekozen betaalmethode;
3. Daarna zoek je de gewenste cryptomunt;
4. Klik op ‘Kopen’;
5. Voer het gewenste aantal in en klik op kopen;
6. In het laatste scherm wordt er om jouw bevestiging gevraagd en optioneel de 2FA code.
Bekijk hier een overzicht van de beschikbare cryptomunten op Bitvavo

Staken op Bitvavo

Met Bitvavo heb je ook de mogelijkheid om met jouw cryptovaluta aan ‘staking’ te doen. Bij het staken van cryptocurrencies gebruik je jouw crypto om het onderliggende netwerk van een cryptovaluta te versterken en te ondersteunen. In ruil hiervoor ontvang je een beloning van het netwerk. Dit kan oplopen tot 4 procent op jaarbasis. Deze vorm van beloningen noemt men de ‘stakingsopbrengsten’.

Met staking is het mogelijk om naast een eventuele waardestijging van de munt extra verdienste te realiseren. Veel mensen gebruiken deze mogelijkheid om een passief inkomen te genereren.

Helaas kunnen niet alle cryptocurrencies gestaked worden. Bij Bitvavo is staking mogelijk bij de volgende munten: ARK (ARK), Bitcoin (BTC), Bitcoin Cash (BCH), Cardano (ADA), Chainlink (LINK), Dai (DAI), Ethereum (ETH), Litecoin (LTC), ICON (ICX), NEO (NEO), Ontology (ONT), Tether (USDT), Tezos (XTZ), Tron (TRX), USD Coin (USDC), VeChain (VET) en Waves (WAVES).

Als je gebruikt wilt maken van staken, dan hoef je enkel in de instellingen van je Bitvavo account de opt-in aan te vinken.

Is Bitvavo betrouwbaar?

De hamvraag is natuurlijk of Bitvavo een betrouwbare partij is voor de Nederlandse cryptohandelaar of belegger. In deze review hebben we de voor- en nadelen van Bitvavo benoemd. Daarnaast hebben we aangetoond hoe eenvoudig en gebruiksvriendelijk het platform is.

Bitvavo is als grootste Nederlandse broker- en exchange voor vele klanten in de Benelux een betrouwbare partij gebleken. Het gemak waarmee je als onervaren cryptobelegger jouw vermogen kunt investeren in crypto is uitzonderlijk. Op eenvoudige wijze kun je binnen de veilige app je crypto portefeuille beheren. En wil je geld storten, dan kan dit snel en kosteloos met iDeal. Daarnaast is het prettig om te weten dat Bitvavo een DNB-registratie heeft. Dit zorgt ervoor dat het kopen en verkopen van cryptovaluta gebeurt onder het toezicht van de Nederlandse toezichthouder.

Onze ervaringen met Bitvavo als betrouwbare partij om crypto te verhandelen zijn ontzettend goed. Als cryptovermogensbeheerder maken we dagelijks gebruik van de diensten van Bitvavo. Dankzij onze samenwerking met Bitvavo kunnen de klanten van Yieldt hun cryptoportfolio gemakkelijk laten beheren door de crypto-experts van Yieldt.

Wanneer we de veiligheidsmaatregelen van Bitvavo vergelijken met andere Nederlandse aanbieders in de cryptomarkt, dan zien we dat Bitvavo zijn zaken uitstekend op orde heeft. Registreer je hier bij Bitvavo.

Registreren bij Bitvavo, hoe doe je dat?

Het registratieproces voor het aanmaken van een account bij Bitvavo is gemakkelijk te doorlopen. Wel zijn er uiteraard enkele verificatieprocessen te voltooien. Het verifiëren van je identiteit en bankrekening zijn twee van de stappen die in dit proces voorbijkomen. Bitvavo is hiertoe verplicht door de geldende wet- en regelgeving voor bedrijven die actief zijn in het crypto-domein.

De vijf stappen die doorlopen moeten worden bij Bitvavo:

1. Ga naar registreren;
2. Verifieer je e-mailadres;
3. Vul de gevraagde persoonsgegevens in;
4. Verifieer je identiteit;
5. Koppel je bankrekening;
6. Plaats gelden op je account.
Als optionele stappen kun je ook stap zes en zeven doorlopen, deze zijn niet verplicht maar wel verstandig om te doen.

 • Verifieer je telefoonnummer;
 • Schakel tweefactorauthenticatie in.

Geld uitbetalen bij Bitvavo

Je hebt een tijd geleden een tegoed gestort en door het hodl’en of slim handelen heb je een mooie winst behaalt en wilt dit nu opnemen naar je bankrekening. Het opnemen van tegoed is bij Bitvavo simpel en eenvoudig gemaakt. Wanneer je de basisversie van Bitvavo gebruikt gaat dat als volgt:

1. Login op je Bitvavo account;
2. Verkoop de gewenste hoeveelheid digitale valuta;
3. Navigeer in het dashboard naar “Tegoeden opnemen”;
4. Vul het gewenste tegoed in dat je wilt opnemen en klik op “Doorgaan”.
Je bankrekening is gekoppeld aan jouw Bitvavo account en er zijn geen kosten verbonden aan het opnemen van tegoed. Ook hoef je niet lang te wachten op je uitbetaling. Voor een Nederlandse bankrekening duurt dit maximaal één werkdag en voor een buitenlandse bankrekening twee werkdagen.

Beheerd beleggen met Yieldt bij Bitvavo

Het zelf kopen en verkopen van cryptomunten is leuk, maar helaas geen garantie op succes. De cryptomarkt is jong en volatiel, en met een markt die 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend is, is een gezonde nachtrust vaker uitzondering dan regel.

Een garantie op succes bestaat helaas niet bij beleggen. Maar met crypto beheerd beleggen bij Yieldt kun je wel weer genieten van een goede nachtrust, zonder angstvallig de koersen in de gaten te hoeven houden. De crypto-experts van Yieldt zijn door hun jarenlange ervaring in de cryptomarkt het aangewezen team om jouw vermogen te laten groeien. En met een risicomijdende strategie behalen we niet alleen vandaag de dag resultaat, maar ook in de toekomst.

Een account openen bij Yieldt

Yieldt maakt de cryptomarkt toegankelijk voor alle soorten beleggers. Starten is al mogelijk vanaf € 5.000,- en daarmee is Yieldt de goedkoopste actieve vermogensbeheerder van Nederland in de cryptomarkt.

Door het doorlopen van de onboarding van Yieldt ben je binnen mum van tijd aangesloten en profiteer je mee van de kansrijke cryptomarkt. Meeprofiteren zonder er zelf naar om te hoeven kijken. Wel de baten, niet de lasten.

Veelgestelde vragen.

We kunnen ons voorstellen dat je nog vragen hebt.

Bitvavo opereert onder het toezicht van de DNB en besteed veel tijd in het beveiligen van zowel het account van de klant als het platform op zich. Voorbeelden hiervan zijn de twee-factor authenticatie en anti-phishing die je in kunt stellen op eigen account. Een geruststellend gegeven is ook dat Bitvavo het merendeel van de cryptocurrencies opslaat op een cold wallet die afgesloten is van het internet.

Bitvavo is een gebruiksvriendelijke en voordelige exchange. Via iDEAL kun je als gebruiker eenvoudig en zonder bijkomende kosten geld storten naar jouw Bitvavo-account. Met een beveiligde API-verbinding tussen het Bitvavo-account en Yieldt kun je voor je laten beleggen, zo hoef je zelf niet meer te handelen en maak je alsnog een prettig rendement.

De mobiele app van Bitvavo is eenvoudig maar mist de opties en functionaliteiten op gebied van het instellen van koop- en verkooporders. Wanneer je een meer ervaren handelaar bent, voegt de mobiele app dus weinig toe.

Bitvavo is de goedkoopste exchange in Nederland. Zo betaal je geen stortingskosten wanneer je geld laat storten via iDEAL. Daarnaast zijn de kosten voor het verhandelen van cryptovaluta erg laag maar dit kan per moment verschillen. Bekijk hier een overzicht van de actuele handelskosten.