Wat is een crypto wallet

Een wallet is een beveiligde omgeving waar je jouw cryptovaluta kunt opslaan. Bij het kopen van crypto via bijvoorbeeld Bitvavo of Kraken kun je ervoor kiezen om de aangekochte cryptomunten op de exchange te bewaren. Het bewaren op een crypto-exchange zorgt er wel voor dat je afhankelijk bent van de beveiliging van die partij.

Door je crypto te versturen naar een cryptowallet zorg je ervoor dat je niet afhankelijk bent van een andere partij en neem je de regie over jouw cryptovaluta in eigen handen.

Een cryptowallet bestaat uit twee soorten sleutels:

Private key

De private key is het ‘wachtwoord’ dat de gebruiker nodig heeft om toegang te krijgen tot de wallet. Deze sleutel bestaat uit een uniek gegenereerde letter- en cijferreeks. Deze reeks is de sleutel tot de wallet en moet ten alle tijden privé blijven.  Met de unieke ‘private key’ bewijs je als het ware dat de bewaarportemonnee van jou is, er is immers niemand anders op de hoogte van deze code.

Public key

De public key is zoals de naam al verklapt een publieke en openbare sleutel. Deze lange cijferreeks vormt het adres van de cryptowallet. Stel dat iemand Bitcoin wilt sturen, dan heeft die persoon jouw public key nodig. De verzender gebruikt deze sleutel als adres waar de Bitcoin heen gestuurd moet worden.

Hardware wallet versus wallet app

Wanneer je een cryptowallet als veilige opslagplek wilt gebruiken, heb je de keuze uit twee soorten wallets. Zo kun je met een software wallet crypto opslaan op de smartphone of PC of met een hardware wallet de ultieme bewaarplek los van het internet creëren.

Software wallet

Software wallets zijn opslaglocaties die je heel eenvoudig op je telefoon of PC kunt installeren. Er zijn tal van apps en programma’s beschikbaar die een veilige omgeving om cryptovaluta op te slaan bieden. Metamask en Trust Wallet zijn twee goede softwarewallets.  Tijdens het installeren van een software wallet moet je goed opletten omdat de herstelzin van jouw account getoond word.

Met deze herstelzin kan je, indien je het wachtwoord vergeten bent, toch toegang krijgen tot de wallet. De herstelzin is dus net als de private key van levensbelang, bewaar beide dan ook zo veilig mogelijk.

Hardware wallet

Een hardware wallet word doorgaans gezien als de meest veilige optie voor het opslaan van cryptovaluta. Een hardware wallet is een fysiek apparaatje dat veel wegheeft van een USB-stick. Door dit stukje hardware via de USB-aansluiting met jouw PC te verbinden maak je het mogelijk om cryptovaluta van de exchange naar de hardware wallet te verzenden.

Cryptovaluta verplaatsen naar je wallet

Wanneer je via een broker of exchange jouw cryptovaluta hebt aangeschaft, kun je ervoor kiezen deze offline te bewaren in jouw eigen cryptowallet. Om dit te doen zul je de zojuist aangekochte cryptovaluta moeten versturen vanaf jouw exchange of brokeraccount naar het adres van jouw cryptowallet.

 1. Login op jouw exchange- en walletaccount
 2. In het exchange-account klik je de te verzenden cryptomunt aan
 3. In het walletaccount klik je de te ontvangen cryptomunt aan
 4. Vanuit het walletaccount kopieer je het ontvangstadres, en plak je deze in het exchange-account als ontvanger.
 5. Controleer alles dubbel.
 6. Bevestig je overboeking.

Na het bevestigen zullen de cryptovaluta door het blockchainnetwerk gevalideerd en bevestigd worden, waarna je het in de cryptowallet ziet verschijnen.

De voordelen van een crypto wallet

Het gebruiken van een cryptowallet is een goede manier om jouw digitale eigendommen te beschermen.

De grootste voordelen aan een cryptowallet zijn:

 1. Je bent baas over eigen Bitcoin, of andere crypto.

Omdat je niet wilt dat jouw cryptovaluta plotseling verdwijnen, is het opslaan op een cryptowallet erg handig. Zo houd je altijd de regie over jouw cryptovaluta.

 1. Minder kwetsbaar voor hackers

Wanneer je jouw cryptovaluta bewaart bij een slecht beveiligde broker of exchange is de kans reëel dat hackers hier ooit toegang tot kunnen krijgen. Het is dus zeer verstandig om goed te checken of de broker of exchange die je gebruikt goed beveiligd is. Lees onze reviews van Kraken en Bitvavo om te ontdekken hoe deze partijen hun platform beveiligen.

 1. Gebruiksvriendelijkheid

Door de jaren heen zijn de aanbieders van cryptowallets beter geworden in het ontwerpen van een gebruiksvriendelijke omgeving voor gebruikers. Waar je vroeger echt technische kennis moest hebben van cryptovaluta, kun je tegenwoordig geheel intuïtief door de menu’s swipen of scrollen. Er zijn zelfs cryptowallets die een eigen app hebben waardoor je op je telefoon kunt zien wat de huidige waarde van jouw cryptowallet is.

De nadelen van een crypto wallet

Het gebruik maken van een cryptowallet is dan wel de meest veilige optie om cryptomunten op te slaan, er zijn wel een aantal nadelen te bedenken. De nadelen van een crypto wallet zijn:

 1. Een cryptowallet kopen, kost geld.

Jezelf goed beveiligen in de cryptomarkt kost geld. De investering die je maakt in een cryptowallet is niet direct terugverdiend, maar het zorgt er wel voor dat je met een gerust hart kunt slapen.  In ons artikel over de beste hardwarewallets van dit moment ontdek je het aanbod van dit moment

 1. Onthouden van je herstelzin

Het allerbelangrijkste bij het instellen van een cryptowallet is de meegeleverde en uniek gegenereerde keyphrase, of seedphrase. Deze letter-cijfercombinatie stelt je in staat om zelfs als je jouw wachtwoord vergeten bent, toegang te krijgen tot jouw cryptowallet. Zie het als een laatste reddingsboei die je wordt toegeworpen.

 1. Je kunt niet actief handelen met een cryptowallet

Wanneer je jouw cryptovaluta hebt opgeslagen op een cryptowallet kun je niet actief meer handelen met de opgeslagen crypto. Om deze reden is het bewaren van cryptovaluta op een cryptowallet meer geschikt voor strategieën op de langere termijn.

Meer over beleggen in crypto

Voor veel Nederlanders is de historisch lage spaarrente reden om zich meer te gaan verdiepen in verschillende beleggingen. Beleggen in crypto is daarbij één van de groeiende investeringen. Hierbij bestaat de mogelijkheid zelf te beleggen of kun je kiezen voor beheerd beleggen. Lees hier meer over het vinden van veelbelovende crypto. Of lees meer over hoe wij werken.

Laat je vermogen groeien met Yieldt

Als belegger in de cryptomarkt wil je uiteindelijk zoveel mogelijk waarde in cryptovaluta opbouwen. Om dit te realiseren kun je zelf actief handelen, echter is het onder de knie krijgen van het handelen in crypto een tijd- en energie rovende klus.

Je kunt er ook voor kiezen om jouw vermogen te laten beheren door een gespecialiseerde vermogensbeheerder in de cryptomarkt.

Yieldt is een Nederlandse vermogensbeheerder die is gespecialiseerd in de cryptomarkt. Met een zelf ontwikkelde strategie weten zij jaar op jaar het beter te doen dan het gemiddeld rendement dat Bitcoin maakt.