Hypotheek extra aflossen

Het aflossen van een hypotheek doe je omdat je binnen de afgesproken periode het volledige geleende bedrag terug dient te betalen, het bedrag dat tot de maandelijkse aflossing behoord wordt vaak tot de maandelijkse lasten gerekend.

Extra aflossen doe je als je meer aflost dan afgesproken is. Hierdoor verlaag je jouw  maandelijkse kosten in de toekomst waardoor je dus meer geld overhoudt. Een ander voordeel van het aflossen op de hypotheek is dat wanneer het huis met restschuld wordt verkocht, deze in ieder geval minder zal zijn in het geval van extra aflossingen.

Voordelen voor het wel of niet extra aflossen van een hypotheek bespreek je het liefst met jouw hypotheekadviseur.

Boetevrij aflossen op hypotheek

Wanneer je een extra bedrag wilt aflossen, dan wil je niet zomaar een bedrag overmaken aan de bank. Er gelden namelijk speciale voorwaarden bij het boetevrij aflossen op hypotheken.

Je mag de hele hypotheek boetevrij aflossen als de rentevaste periode verstreken is, of als je een variabele rente hebt. Staat de hypotheekrente vast, dan mag er een bepaald percentage van je hypotheek boetevrij worden afgelost.

Vaak mag je elk jaar een percentage van de hoofdsom van de hypotheek vergoedingsvrij aflossen, dat wil zeggen dat jij de tegenpartij geen boete verschuldigd bent. Let dus goed op welk percentage je extra aflost voordat je iets aflost.

Voor- en nadelen aflossen

Door extra af te lossen op een hypotheek, bezorg je jouw spaargeld een betere bestemming. Extra aflossen betekent in veel gevallen dat de maandelijkse lasten omlaag gaan en dat voel je in de portemonnee. Andere veel voorkomende voor- en nadelen van extra aflossen zijn:

Voordelen extra aflossen

  1. Maandlasten verlagen
  2. Rente verlagen
  3. Mogelijk lagere druk in box 3 vermogensbelasting

Nadelen extra aflossen:

  1. Financiële buffer wordt kleiner
  2. Invloed op eventuele toeslagen

Beleggen

Wie een andere bestemming zoekt voor spaargeld, of naast het extra aflossen nog een te besteden bedrag over heeft, komt uit in de wereld van het beleggen. Door het vermogen te investeren, wordt er doorgaans meer rendement gemaakt dan de rente op spaargeld.

Wie zijn vermogen belegt in bijvoorbeeld de traditionele aandelenmarkt, kan een gemiddeld rendement van 6% jaarlijks verwachten. In vergelijking met de huidige spaarrente levert dat dus meer op, maar beleggen kent ook risico’s.

Zelf beleggen

Wie zelf graag de touwtjes in handen heeft, begint zelf met beleggen. Zelfstandig beleggen is de goedkoopste manier van beleggen, maar komt ook met een keerzijde. Wie zelf belegt, is ook zelf verantwoordelijk voor de strategie, het invoeren van koop- of verkooporders en het uiteindelijke rendement.

Door een beleggingsrekening te openen bij een bank of broker kun je zelfstandig aandelen, obligaties en beleggingsfondsen kopen. De mogelijkheden bij het zelf beleggen zijn vandaag de dag erg uitgebreid, wat het kiezen lastig kan maken. Het opstellen van een belegginsplan helpt je bij het selecteren van de beleggingsproducten die passen bij jou als belegger.

Beleggen uitbesteden

Wie niet zelf koop- of verkooporders wilt invoeren, kan een vermogensbeheerder inschakelen die zijn beleggingen beheerd. Het uitbesteden van beleggingen is in vergelijking met zelfstandig beleggen wel duurder, maar daartegenover staat dat een professionele vermogensbeheerder een lager risico kent dan zelfstandig beleggen.

Dankzij de komst van online vermogensbeheer is het uitbesteden van het beleggen toegankelijker dan voorheen. Waar vroeger alleen vermogende beleggers welkom waren bij een vermogensbeheerder kun je nu al terecht bij ze vanaf € 5000,-

Voor- en nadelen beleggen

Iedere belegger neemt risico. Wie een vermogensbeheerder voor zich laat beleggen. Het ingelegde vermogen kan door verkeerde keuzes en tegenvallende beursresultaten minder waard worden. Het is de kunst als belegger om het vermogen te alle tijden te beschermen, zowel tegen inflatie als beursverlies.

De drie belangrijkste voordelen om te gaan beleggen:

  1. Beleggen brengt meer rendement
  2. Passieve inkomsten
  3. Rendement-op-rendement effect

Wat is de beste optie, aflossen of beleggen?

Of aflossen op de hypotheek een zinvolle bestemming is van het spaargeld, is een vraag die  jouw financieel adviseur of hypotheekadviseur moet beantwoorden. De voorwaarden voor iedere hypotheek verschillen vaak waardoor het slim is om je te laten ondersteunen door een specialist.

Wie overweegt te starten met beleggen doet er slim aan om goed te bekijken of het nu een goed instapmoment is. Wie zijn aandelen op het hoogtepunt van de koers koopt, heeft de kans dat zijn ingelegde vermogen in waarde afneemt. Wie zijn belegging spreidt over een aantal beleggingsproducten en markten, beschermd zijn belegging tegen eventuele koersdaling.

Of je nu overweegt extra af te lossen of niet, wat het antwoord ook mag worden, weet dat je nooit te laat bent om te beginnen met beleggen. Een wijs geleerde zei ooit dat het beste moment om een boom te planten tien jaar geleden was, en het tweede beste moment vandaag is. Die spreuk is ook bij het beleggen erg geliefd wanneer je twijfelt bij het bepalen van een instapmoment.

Laat voor je beleggen bij Yieldt

Wil je niet zelf bepalen wat het juiste instapmoment is of wanneer het tijd is om te verkopen? Bij Yieldt hoeft de belegger zich niet te bekommeren om strategie en handelwijze, wij hebben ons risicomijdend recept opengesteld voor iedereen die zijn vermogen wilt laten beheren.

Je vraagt je misschien af waarom we dat doen? Wij weten hoe hectisch het beleggen in cryptovaluta kan zijn voor zelfstandige beleggers. Vaak maken zij gebruik van risicovolle opties en producten die voor hen niet de gewenste vermogensgroei realiseren. Bij Yieldt houden we niet van onnodige risico’s, daarom mijden we die het liefst. Zo creëren wij een duurzame vermogensgroei.

Wie Yieldt voor zich laat beleggen profiteert niet alleen van onze risicomijdende strategie, het levert de zelfstandige belegger ook een zee aan tijd op die je veel liever met je naasten doorbrengt dan naar het kijken van beursgrafieken.